Radio Bambi

Mitrovske zadušnice!

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja. Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

Na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju. Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Јovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi: -”Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!