Radio Bambi

Moja je želja da se u moja upozorenja ne uverite kasno!

Uličnim demonstracijama u centru Beograda pre 19 godina, 5. oktobra 2000. godine, svrgnut je režim tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i stranke ‘SPS’ Slobodana Miloševića. Protesti su izbili nakon što je Milošević septembra 2000. godine odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SRJ, koje je izgubio od kandidata ‘DOS-a’ (koalicije 18 opozicionih stranaka) i lidera ‘DSS-a’ Vojislava Koštunice.

Masovna okupljanja građana, na poziv lidera ‘DOS-a’, usledila su pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata ‘DOS-a’ Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra.

Za centralno mesto protesta određen je prostor ispred zdanja Doma Narodne skupštine.

Lideri ‘DOS-a’, ali i više drugih relevantnih činilaca, insistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobedio Miloševića, dok je Izborna komisija saopštila da je kandidat ‘DOS-a’ osvojio 49 odsto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasanja. Prvaci ‘DOS-a’ su to odbacili, pa je usledio poziv građanima na proteste, kao i na generalni štrajk koji je kulminirao protestom rudara u Kolubari. Paralelno s predsedničkim izborima tog septembra 2000. godine održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobedio ‘DOS’.

Protest koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 90-ih godina, mada postoje oprečna tumačenja broja prisutnih. Između ostalog, u srpsku prestonicu su tog dana, 5. oktobra, došli organizovano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji ‘DOS’. Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene. Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više talasa, usledio je tog 5. oktobra oko 15 časova. Paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu ‘RTS-a’, gde je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat. To popodne ispred zgrade ‘RTS-a’ biće upamćeno i po dolasku bageriste Džoa, koji se pridružio demonstrantima uletevši u prizemlje zgrade u Takovskoj i tako postao jedan od simbola ‘Petog oktobra’. Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen. Između ostalog, iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, ali oni nisu intervenisali.

Tokom petooktobarskih demonstracija povređeno je više od 60 građana, a dvoje je izgubilo život, Jasmina Jovanović koja je poginula nakon što je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je doživeo srčani udar.

Decembra iste godine usledili su vanredni republički izbori, na kojima je ‘DOS’ osvojio gotovo dve trećine glasova.

Od svih lidera ‘DOS-a’ u vlasti su opstali jedino Velimir Ilić i Rasim Ljajić, a Nenad Čanak i Čedomir Jovanović deluju iz opozicije. Ostali su se poraženi na izborima ili osramoćeni zbog (ne)dela u javnom životu i malverzacija, povukli iz politike.

Nekoliko meseci nakon pada sa vlasti, Milošević je uhapšen, a 28. juna 2001. godine, na Vidovdan, pod pritiskom zapadnih diplomata, izručen je haškom sudu. Milošević je bio prvi šef države u istoriji koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine. Odbio je priznati autoritet suda, što je, uz njegove zdravstvene probleme, proces započet 12.02.2002. godine, oteglo na nekoliko godina. Tužilaštvu je trebalo dve godine da iznese optužnicu, a proces je izazvao veliko zanimanje, ali i kontroverze u javnosti bivše Jugoslavije.

Slobodan Milošević je rođen u Požarevcu 20. avgusta 1941. godine, a preminuo je u haškom kazamatu 11. marta 2006. godine.

U nastavku poslušajte, kao i svake godine na ovaj dan, poslednje javno obraćanje Slobodana Miloševića građanima Srbije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!