Radio Bambi

Muslimani obeležavaju prvi dan Kurban-Bajrama!

Muslimanski vernici širom sveta danas proslavljaju prvi dan Kurban-Bajrama, koji traje četiri dana. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Kurban-Bajram je drugi od dva velika verska praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje (kurbana) se deli na tri dela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima. Kurban-Bajram traje četiri dana.

Kurban-Bajram se naziva i hadžijski zato što se tog dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, uputila je čestitke verskim službenicima Islamske zajednice u BiH i svim Bošnjacima, uz želju da dani Kurban-bajrama podstaknu duh zajedništva, solidarnosti i učvrste istinske vrednosti međusobnog poštovanja i razumevanja.

Čestitke su uputili i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Radio Bambi upućuje čestitke povodom Kurban-Bajrama svojim poslovnim partnerima, kolegama, slušaocima i čitaocima islamske vere, uz želje da praznične dane provedu u društvu voljenih u miru i blagostanju.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!