Radio Bambi

Narod, partija, omladina, armija! (Video)

25. maj u nekadašnjoj zajedničkoj nam državi, obeležavao se kao Dan mladosti – opštenarodni praznik sa mnogo priredbi, sletova i završnom svečanošću na stadionu JNA, gde bi Titu bila uručena štafeta mladosti. Štafeta se prethodno, i po nekoliko meseci, nosila po celoj Jugoslaviji. Svake godine štafeta bi bila drugačije dizajnirana, najčešće od drveta, metala, ali i od stakla.

Centralna manifestacija uvek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Štafeta mladosti je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana u svim gradovima nekadašnje Jugoslavije.

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Dan mladosti se obeležavao od 1945. do 1987. godine i okupljao je omladinke i omladince od Vardara do Triglava. Praznik se do 1957. godine obeležavao samo kao Titov rođendan, da bi te godine na njegovu inicijativu postao Dan mladosti. Tito je zvanično rođen 7. maja, ali je 25. maj prihvatio i slavio kao svoj rođendan sa omladinom i narodom.

Taj datum poklapa se i sa nemačkim desantom na Drvar 25. maja 1944. godine, kada je Tito uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

Poslednji Dan mladosti, dok je Tito bio živ, održan je 1979. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ). Prvu štafetu 1957. godine Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije i kasniji visoki funkcioner u Savezu komunista Jugoslavije. Posle Titove smrti na završnoj proslavi Dana mladosti 1987. godine, Rejmonda Brošaj iz Gnjilana poslednju štafetu uručila je Hašimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku SSOJ-a.

Sama ideja potekla je 1945. godine, od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Kad kažemo štafeta i slet, prva asocijacija je Tito, međutim, nošenje štafete datira iz perioda između dva svetska rata, kada su u Kraljevini Jugoslaviji formirana Sokolska društva. Osim što su vežbali na sletovima, organizovali svečane akademije i druge aktivnosti, mladi “sokoli” su nosili i štafete. Najpoznatija sokolska štafeta nošena je 1935. godine, od Sarajeva do Oplenca, kada je prenet plamen radi paljenja kandila na grobu ubijenog kralja Aleksandra Prvog.

Proslava Dana mladosti gasila se onako kako se gasila i Jugoslavija, a sličnu sudbinu doživela je i himna “Hej Sloveni”.

Napisao ju je u devetnaestom veku slovački pesnik i sveštenik Samo Tomašik, ali je ubrzo postala simbol panslavizma. U predratnoj Jugoslaviji prihvaćena je kao himna Sokolskog društva, a na sokolskom sletu u Beogradu 1930. godine na drvenim zidovima muzičkog paviljona bili su ispisani stihovi i note “Hej Sloveni”. Među narodima i narodnostima SFRJ bila je i ostala jedina himna, iako je tek 1977. godine zvanično postala državna himna.

Praznik iz vremena SFRJ i dalje se svakog 25. maja obeležava u Subotici. Članovi “Četvrte mini Jugoslavije”, organizacije iz Subotice, odali su danas počast Josipu Brozu Titu. Na Titov spomenik koji se nalazi na imanju Jugolend u Subotici, položeni su venci i cveće. Na vencima je bila ispisana poruka protiv fašizma. Izrađena na pisaćoj mašini, upućena je i poruka Josipu Brozu Titu koja se završava tradicionalnim rečima – da sa njegovog puta neće biti skretanja. Posle polaganja venaca i odavanja počasti Josipu Brozu Titu, štafeta se iz Subotice uputila na Titov grob – u Beograd

U video prilogu ispod teksta pogledajte kako je obeležen Dan mladosti na današnji dan 1979. godine.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!