Radio Bambi

Sok od narandže ili mleko?!

Na jutarnjim trpezama širom sveta, čaša svežeg soka od narandže je obavezna. Čaša soka od narandže u proseku sadrži 110 kalorija i osiguraće vam dnevnu dozu vitamina C, antioksidansa koji štiti kožu od sunca i mozak od opasnih supstanci koje se nalaze u zagađenom vazduhu. Ipak, previše narandžinog soka može uzrokovati oštećenje zubne gleđi.

Istraživanje sprovedeno na “Eastman Institutu” za oralno zdravlje pri Univerzitetu Ročester pokazalo je slabljenje zubne gleđi za čak 84 posto kod osoba koje piju sok od narandže pet dana za redom. Slično delovanje imaju i ostali voćni sokovi zbog kiseline koju sadrže, a puno gori izbor je piti razne sode i energetske napitke.

Sok od narandže možete zameniti čašom mleka, predlažu stručnjaci.

Čaša mleka sa 2 posto mlečne masti osiguraće vam 20 posto od ukupne dnevne potrebe za proteinima i trećinu potrebne dnevne količine kalcijuma. Istraživanje je pokazalo da osobe koje ujutru piju čašu mleka, manje osećaju glad do ručka. Kalcijum pomaže u regulaciji hormona koji kontrolišu telesnu težinu, a nije ni “agresivno” za vaše zube poput soka od narandže.

Stručnjaci savetuju da svakako birate organsko mleko, iz domaćeg uzgoja, bez antibiotika i dodanih hormona rasta jer će vam takvo mleko osigurati i količinu antioksidansa koju sadrži i sok od narandže.

Organsko mleko sadrži 75 posto više beta – karotena, 50 posto više vitamina E, antioksidansa koji jača imunološki sistem i može biti efikasnije u borbi protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja, dva do tri puta više luteina i oko 70 posto više omega-3 masnih kiselina.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!