Radio Bambi

Neće biti rata dok ne počnu da nas ubijaju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ima političku hrabrost da reši kosovsko pitanje i da će ‘biti mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu i Metohiji (KiM). -“Mira će biti sve dok neko ne bude napao fizički Srbe na KiM i počeo da ih ubija, to ne bih mogao da izdržim”, – rekao je Vučić.

On je, gostujući u Jutarnjem programu ‘TV Prva’, između ostalog rekao i da je sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, a da ga je Vlada Srbije ovlastila da pregovara.

Vučić je dodao ‘da verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža da pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora’.

-“Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse”, – rekao je on.

Ukazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj deci.

-“Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor”, – podvukao je predsednik Srbije. Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška. Istakao je da politički neće da pusti da ovaj problem ostane nerešen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen. -“Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta”, – rekao je Vučić.

Upitan da li ima ideju o rešenju odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog sekunda kada neko bude prihvatio, a to treba da urade pre svega Albanci.

Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Ukazao je da se posle emisije na ‘Prvoj’ sastaje sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova i da se radi o iskrenom prijatelju Srbije.

-“Biće još takvih prijatelja koji će da dolaze”, – kazao je on.

Vučić je podsetio da se vidi kako su njegovi prethodnici i politički protivnici ranije štitili ustavni poredak, tako dobro, kaže, da je 84 zemlje priznalo Kosovo, a u njegovo vreme svega devet, uz 13 koje su “otpriznale” Kosovo. Vučić se osvrnuo i na nedavnu posetu Minhenu i debatu sa Tačijem u kojoj je odneo poene jer je, kako je rekao, bio pripremljeniji od Tačija, a na to nisu reagovali ni politički protivnici ovde u Srbiji jer nisu imali ni kako, ni čime da reaguju.

Na pitanje kako bi oni rešili problem Kosova, dodao je da svi znaju da ništa ne valja i da koje god rešenje da ponudite u Srbiji nećete dobiti većinu, ali da niko ne nudi nikakvo rešenje.

-“Ja rizik preuzimam na sebe, najlakše je kritikovati onog koji radi. Staneš malo sa strane, baciš neki kamenčić, pljuneš na onog koji gura”, – rekao je Vučić.

-“Zamrznuti konflikt više ne postoji, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008. godine, nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD, te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba”, – objasnio je Vučić.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!