Radio Bambi

Neću da vas lažem, kasno smo reagovali!

Danas je jedanaesti dan od kako u Austriji važe stroge mere za suzbijanje epidemije korona virusa (COVID-19). Broj obolelih trenutno iznosi 6.000 i rapidno raste. U Austriji su 42 pacijenta pozitivnih na korona virus izgubili živote.

Isto kao i u Švajcarskoj, o čemu smo pisali OVDE, tako i u Austriji većina građana smatra da vlasti nisu shvatile ozbiljno opasnost od pandemije.

U normalnim prillikama, austrijske bolnice raspolažu sa nešto više od 2.500 kreveta na intenzivnim odeljenjima. Za poređenje, po stanovništvu deset puta veća Nemačka ima ih 28.000.

Disciplina ostaje ključna reč vladinih mera. Disciplina, dugi dah i strpljenje, jer je već sada jasno da se ni jedno društvo mesecima neće baviti ničim drugim nego kako pobediti koronu, a ne izgubiti privredu. Kako preživeti, a ne izgubiti osnovicu preživljavanja. Ko je u Austriji najviše kriv, zna se – skijaška turistička branša u Tirolu. Državno tužilaštvo već ispituje sve detalje oko slučaja u skijaškom centru Išgl, gde se dve nedelje prećutkivao slučaj zaraze zaposlenog u gusto posećenom baru “Kicloh”.

Tirol i dalje ima najveći broj obolelih, dobar deo inficiranih i u ostalim austrijskim pokrajinama takođe izvorno potiče odatle. Naravno, epidemija bi vladala u Austriji i bez tako eklatantnog primera kao što je tirolski, ali bi brojevi bili drugi.

Ko je kriv globalno, to je druga stvar. U debate da li je virus “kineski” ili “američki”, austrijska vlada se ne meša, a i veliki mediji su vrlo oprezni da direktno optuže neku stranu ili da “sasvim pouzdano” tvrde da je virus dizajniran u nekoj bio-laboratoriji ili da se radi o biološkom oružju koje se slučajno (ili namerno) otelo kontroli. Naprotiv, u svim većim i ozbiljnim medijima se pojavljuju razgovori sa virolozima ili kompilacije iz specijalističke literature, u kojijma se potvrđuje prirodni nastanak virusa korona.

Kašnjenje sa reakcijama za suzbijanje epidemije korona virusa zabeleženo je u mnogim zemljama sveta, pa tako i u Austriji.

I austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) ovih dana daje intervjuje u kojima priznaje da je reagovao kasno.

-“Sa uvođenjem rigoroznih mera se kasnilo oko dve nedelje. Bilo bi još kasnije da me izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije upozorio da stvar shvatim krajnje ozbiljno i zahvalan sam mu veoma na tome. Da li mere vlade donose rezultate ja to još uvek ne znam. Ono što želim da vam kažem je da nije moj posao da lažem stanovništvo. U borbi sa korona virusom Austrija se sada nalazi u veoma kritičnoj fazi. Verujte da sada radimo sve što možemo da bi se zaustavila pandemija, ali i sprečio kolaps našeg zdravstva. Da li naša strategija daje rezultate, to će pokazati vreme pred nama, ali sve je trenutno neizvesno”, – rekao je, vidno zabrinut, austrijski kancelar.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!