Radio Bambi

Nije realno očekivati otvaranje granica BiH pre jula!

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija govorio je danas na sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) u Sarajevu i o potpunom otvaranju granica BiH sa EU. Mnogi su se nadali da će se to dogoditi 15. juna, kada većina zemalja EU/Šengena potpuno otvara svoje međusobne granice, ali od toga za sada nema ništa.

Delegat u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović (SDP) uputio je pitanje Tegeltiji ‘kada nadležni organi planiraju otvoriti granicu za građane EU?’.

Tegeltija je u svom odgovoru istakao da se pažljivo i pravilno upravljanje granicom pokazalo kao vrlo bitno za vreme pandemije korona virusa (COVID-19).

-“Naše mere u jednom trenutku su bile nepopularne, ali su dale rezultate. Kada je reč o potpunom otvaranju granica imamo već nekoliko predloga. Dali smo mogućnost za ulazak poslovnih ljudi i omogućili smo to građanima susednih zemalja. Kada je reč o EU pratimo ono što govore epidemiolozi, ali i ono što radi EU. Nije realno otvaranje granica sa EU pre kraja šestog meseca”, – rekao je Tegeltija.

Bećirović je istakao da nije zadovoljan onim što se po ovom pitanju čini i pozvao Veće ministara da jasno precizira datum kada će se potpuno otvoriti granice BiH ka EU.

Evropska komisija je predložila članicama EU/Šengena da svoje granice za ‘treće zemlje’ (Srbija, BiH…) počnu otvarati od 01. jula, ali uz obrazloženje da je to samo predlog, te da odluku o tome svaka zemlja članica donese samostalno u trenutku kada bude smatrala da to treba uraditi.

Nemačka je juče saopštila da bi mogla otvoriti granice ka ‘trećim zemljama’ 1. jula, ali i da medicinska struka predlaže da se to ne čini do 31. avgusta.

Austrija nije precizirala datum kada bi se to moglo dogoditi, ali su istakli da će to učiniti u koordinaciji sa drugim članicama EU/Šengena. Istog mišljenja je i Francuska, dok Italija smatra da bi to trebalo učiniti već od 15. juna.

Švajcarska je ranije saopštila da bi se normalizacija dvosmernog putovanja između te zemlje i ‘trećih zemalja’ mogla ponovo uspostaviti 6. ili 8. jula, ukoliko se proceni da je epidemiološka situacija u tim zemljama zadovoljavajuća.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!