Radio Bambi

Nikakav dogovor još nije postignut!

Godinama se u Bijeljini priča o izmeštanju glavne autobuske stanice sa trenutne lokacije na lokaciju stare železničke stanice. Gradonačelnik Mićo Mićić je nebrojeno puta ponovio da se provode sve potrebne aktivnosti kako bi se došlo do realizacije planiranog posla. Sada kada je skoro sve gotovo, izgleda da baš nije svima u interesu da se to realizuje.

Prenos vlasništva stare pruge Šid-Bijeljina, koja u dužini od 18,5 kilometara ide kroz Republiku Srpsku, sa Železnica Srbije na Železnice Republike Srpske, okončan je konačno međudržavnim sporazumom, a ono što bi sada trebalo da usledi jeste izgradnja nove autobuske na staroj železničkoj stanici.

2,5 hektara zemljišta na mestu nekadašnje železničke stanice u Bijeljini, Vlada Srpske ustupila je Gradu Bijeljina, pa bi odmah nakon uknjižbe nesmetano moglo da se krene sa izgradnjom nove autobuske stanice, čime bi se rasteretio saobraćaj u centru grada. Regulacioni plan donesen je još pre četiri godine, urađena je eksproprijacija privatne imovine, i sada su konačno ispunjeni svi uslovi za realizaciju ovog projekta.

-“Vlasništvo nad prostorom površine 28.695 kvadratnih metara u Sremskoj ulici, Vlada Srpske bezuslovno i bez naknade prenela je na Grad Bijeljinu. Nepokretnosti će se namenski koristiti u skladu sa ugovorom koji će zaključiti Ministarstvo finansija i Grad Bijeljina”, – pojašnjeno je u Pravobranilaštvu Republike Srpske. Sadržaj tog ugovora nisu želeli kometarisati, ali su naglasili da će se detalji ugovora definisati u roku od 60 dana do kada bi ugovor trebalo da bude i zaključen.

Odlukom Vlade Srpske definisana je izgradnja autobuske stanice u roku od pet godina. O ovom projektu Gradska uprava priča već više od deset godina, ali nije se krenulo dalje od idejnog rešenja.

-“Pre dve godine eksproprisano je šest stanova, izmešteno skladište, a preostalo je još da se otkupi jedan ugostiteljski objekat čime će u potpunosti biti rešeni imovinski odnosi”, – kaže predsednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

-“Pored deset dunuma koje će se koristiti za potrebe nove autobuske stanice, dobili bi još deset dunuma, prostor nekadašnjeg ‘malog buvljaka’, u povrat. Tu bismo izgradili malu autobusku stanicu za potrebe gradskog prevoza, tako da bi kompletan gradski i međugradski saobraćaj izmestili na lokaciju van centra grada”, – kaže Marković.

Gradskog prevoza u Bijeljini, za sada nema. Na mestu postojeće autobuske stanice u centru grada, na površini od 3.000 kvadratnih metara, koja je u vlasništvu preduzeća ‘Semberija transport’, planirana je izgradnja javne garaže. I dok u Gradskoj upravi tvrde da je sve spremno za realizaciju ovih projekata, sa druge strane, direktor AD ‘Semberija transport’ Bijeljina Pantelija Mitrović, upozorava da nikakav dogovor još nije postignut.

-“Na svoju štetu i na štetu mojih zaposlenih neću ići. A ako Grad namerava da napravi drugu autobusku stanicu, neka gradi. Bijeljina ne bi bila jedini grad sa dve autobuske stanice”, – kaže Mitrović.

Autobuska stanica je već četiri decenije u centru grada. Većina građana smatra da bi njeno izmeštanje rasteretilo saobraćaj. Koliko će koštati izgradnja nove autobuske stanice i javne garaže biće poznato tek kada bude urađen glavni idejni projekat. U budžetu za iduću godinu, više od tri miliona maraka planirano je za infrastrukturu, pa bi se iz ovih sredstava finansirali i projekti predviđeni strategijom razvoja grada.

Gradska uprava već najavljuje i izgradnju modernog trga, zatvaranje saobraćaja u centru i asfaltiranje svih ulica u gradskom jezgru. Ipak, sve je to još uvek samo lepa priča.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!