Radio Bambi

Nova optužnica za zločine u Vlasenici!

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe srpske nacionalnosti. Oni se terete da su tokom 1992. i 1993. godine, na području opštine Vlasenica počinili ratne zločine, što će Sud BiH tek morati da dokaže u narednom periodu. Među optuženima je i aktuelni načelnik opštine Vlasenica.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Miće Kraljevića, Mane Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića. -“Njima se stavlja na teret da su za vreme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vreme rata”, – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi za progon stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i verskoj osnovi, na području Vlasenice i okoline.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 140 svedoka koji se nalaze u BiH i inostranstvu, od kojih će 20 dati iskaz uz mere zaštite.

Priloženo je i više stotina materijalnih dokaza.

Optuženi Mane Đurić bio je načelnik Stanice javne bezbednosti (SЈB) Vlasenica, Radenko Stanić, komandir SJB, Miroslav Mićo Kraljević komandir ‘Specijalnog voda’ u SЈB Vlasenica, a Goran Garić aktivni pripadnik SЈB Vlasenica.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!