Radio Bambi

Nova prepucavanja na relaciji SDA-SNSD!

Na nedavno održanom Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) delegati su jednoglasno ponovo izabrali Bakira Izetbegovića za predsednika SDA. Njegov mandat na poziciji lidera SDA trajaće naredne četiri godine. U Programskoj deklaraciji sedmog Kongresa SDA navedeno je da je ta stranka posvećena ostvarenju glavnog cilja, odnosno izgradnji suverene, celovite, demokratske i prosperitetne BiH, države ravnopravnih naroda i građana na celoj njenoj teritoriji.

SDA ističe da će podržati ustavne reforme koje su u interesu svih građana BiH i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture i da sva buduća rešenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom delu BiH.

-“U prvoj fazi ustavnih reformi podržaćemo amandmanske promene postojećeg Ustava BiH, koje osiguravaju usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantovati jednake standarde za sve građane, osiguravanje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov za priključenje BiH NATO savezu i EU, efikasno funkcionisanje institucija BiH i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju”, – navedeno je u deklaraciji.

-“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH”, – piše u Programskoj deklaraciji SDA.

Piše i da će se zalagati za reformu policijskih snaga (čitaj: Za formiranje zajedničke policije i ukidanje MUP-a Srpske), za afirmaciju bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uz očuvanje etničke posebnosti, slobodnu aktivnost verskih zajednica zasnovanih na autonomiji i verskim slobodama.

Očekivano, usledile su burne reakcije iz Republike Srpske. Na društvenim mrežama je počeo novi rat. Zvaničnici iz Srpske su se oglasili, iz SDA odgovorili, a posle pritiska medija, rešio je da nešto kaže i visoki predstavnik.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, odnosno Ured OHR-a, osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije.

-“Nije konstruktivno što je ta stranka predložila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije. Visoki predstavnik želi jasno istaći da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, te jasno pokazuje da se BiH sastoji od dva entiteta, FBiH i Republike Srpske. Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom. Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi. Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima”, – navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Srpski član Predsedništva BiH (P BiH) i predsednik SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je da je za srpski narod neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredeljenje.

-“Deklaracija SDA, stranke Bakira Izetbegovića, poziv je na definitivni raspad BiH. To je nastavak Islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića i Republika Srpska ima spreman odgovor koji će biti sistematičan. SDA se dovela u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH, nego na očuvanje ustavnog poretka. Vratite se izvornom Dejtonu, poništite sve nepravne odluke visokih predstavnika koji su otimali ovlašćenja Srpskoj. Ako ne želite, Republika Srpska će preduzeti mere da sebe zaštiti”, – poručio je Dodik.

Dodaje da, kada bi Republika Srpska izašla sa čvrstim stavom, onda bi se sva oštrica međunarodne zajednice svalila na Srpsku. Kaže da će u tom pogledu Srpska biti pametnija nego ranije.

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao da sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja. -“Ali oni se ni ranije nisu pridržavali ustava”, – naveo je Dodik precizirajući da misli na pravosuđe, poreze i mnoge druge nadležnosti.

Poručuje da Republika Srpska želi da se održi mir i da će se ponašati u skladu sa tim.

-“Priče u kojima se najavljuje ‘aktiviranje prava na samoopredeljenje’, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredeljenja entitetima ili narodima”, – poručili su iz SDA.

-“Toga bi Milorad Dodik itekako trebao biti svestan. Dodikovo poigravanje sa izmišljenim pravom na samoopredeljenje, poigravanje sa nadležnostima BiH, kao i poigravanje sa pravima naroda koji žive na području Republike Srpske je put u nestanak Republike Srpske”, – poručio je bošnjački član P BiH i visoki funkcioner SDA, Šefik Džaferović.

Milorad Dodik je rekao i da će u subotu biti održan sastanak predstavnika svih političkih partija iz Republike Srpske sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.

-“U subotu u 12 časova svi predsednici parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske održaće sastanak sa Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali sa ovom novonastalaom situacijom. Verujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izveštaj visokog predstvanika o njegovom radu i da oceni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH”, – rekao je Dodik.

-“Treba svima i ovde i bilo gde, jednom i zauvek da bude jasno, svi u Republici Srpskoj odbijaju bilo kakvu mogućnost da se BiH održi mimo dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, – jasan je Dodik.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!