Radio Bambi

O prošlosti ni u čemu nismo saglasni!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas u Zagrebu na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, zahvalio na pozivu i srdačnoj dobrodošlici. Vučić je istakao da je došao da razgovara o otvorenim pitanjima.

Rekao je da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima obe zemlje.

Predsednik Srbije je rekao da se, kada je u pitanju prošlost, srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese ni u jednom polju.

-“O prošlosti gotovo da ni u čemu nismo saglasni, ali, ako ništa drugo, razumeli smo da druga strana ima drugačiji pogled na to, pa ćemo gledati da bar razumemo taj pogled”, – rekao je Vučić.

Bilo je reči i o granici na Dunavu. Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje imaju različit stav po tom pitanju, da se Hvatska poziva na katastarske knjige, a Srbija na zakon. Dodao je da će dve zemlje pokušati to da reše bilateralnim putem u naredne dve godine, a ako ne, ići će se na međunarodnu arbitražu. Vučić je doneo na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom. Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

Na pitanje novinarke ‘Nove TV’ “je li spreman ustupiti Hrvatskoj dokumente Vukovarske bolnice i logora u Srbiji, a u kojima je ključ sudbine mnogih nestalih”, Vučić je odgovorio: -“Ta pitanja su za nas vrlo teška. Možda ću vas iznenaditi odgovorom. Neću vam reći šta mi sve očekujemo iz ‘Lore’ i da bude isti aršin prema Hrvatima koji su počinili zločine. Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo dati. I imat ćemo značajnih pomaka uskoro”.

Na pitanje o protestima koji su ga dočekali u Zagrebu, rekao je da je video natpise ‘četnik’, ali da se nije previše uznemirio. -“Video sam neke s transparentima na kojima je pisalo: ‘Konju ne laži’, ‘Četnik početnik’, ‘Barabo vrati se u Srbiju’. Nisam četnik, niko mi u porodici nikad nije bio četnik. Ako je nekome lakše što će skupljati poene političke da mene vređa, ja s tim nemam problem”, – rekao je Vučić.

Grabar Kitarovićeva je rekla da je poseta Vučića mesecima pripremana i da je htela da se održi u drugačijim okolnostima.

-“Nakon eskalacije verbalnog rata odlučila sam da održimo susret što pre. Zahvljaujem Vučiću što je prihvatio poziv. Odnosi su bremeniti prošlošću, o kojoj nismo razgovarali. Nažalost, ona nas sprečava da odnose nazovem prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo neposredno izabrani je da razgovaramo, nalazimo dodirne tačke, rešavamo šta nas razdvaja i nalazimo put u budćnost koji će omogućiti blagostanje srpskom i hrvatskom narodu i državi”, – rekla je hrvatska predsednica.

-“U mnogim se otvorenim pitanjima nismo saglasili, u nekim smo se približili, u nekim ćemo se u budućnosti približiti”, – rekla je Grabar Kitarovićeva.

Ukazala je da je bilo reči o položaju nacionalnih manjina, kao i da je pokazana odlučnost da se nastavi unapređenje njihovog položaja. Istakla je da su i pravosudna pitanja bila tema razgovora i dodala da je preporuka vladama dve države da nastave u okviru mešovitih međudržavnih komisija da rade na rešavanju pravosudnih pitanja.

-“U razgovoru je bilo reči i o granicama. Preporučujemo vladama da nastave pregovore o granici u naredne dve godine, a ako ne bude rešenja da se dogovorimo o izlasku na međunardnu arbitražu”, – rekla je Grabar Kitarovićeva.

Naglasila je da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU, kao i da su spremni da Srbiji pruže političku i tehničku pomoć na evropskom putu. Navela je da je jedan od projekata koje je predložila da se ubrza obnova pruge Zagreb–Beograd.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!