Radio Bambi

Oluja ‘Sijara’ hara Evropom! (Video)

Oluja ‘Sijara’ (Ciara) sa olujnim udarima vetra i obilnom kišom, koja je pogodila Veliku Britaniju i druge delove Evrope, osim odlaganja avionskog i železničkog saobraćaja, dovela je i do zatvaranja luka, odlaganja fudbalskih utakmica i kulturnih dešavanja. Vlasti mnogih zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima.

Jaki udari vetra pričinili su protekle noći materijalnu štetu na putevima, stambenim i poslovnim objektima u Švajcarskoj.

Zbog nevremena je sever Francuske ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorile građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične bezbednosti.

Vlasti u Luksemburgu su saopštile da će svi đaci danas ostati kod kuće zbog jakog olujnog nevremena.

U Nemačkoj, gde su oluju nazvali ‘Sabrina’, otkazani su polasci vozova koji prolaze kroz područja zahvaćena olujom. Odloženi su u mnogi avionski letovi. U Kelnu je naređeno da danas deca ostanu u kućama i ne idu u škole kako bi izbegli putovanje po lošim uslovima.

U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi. U toj zemlji upozoreni su i motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove, uključujući i most koji povezuje ističnu i zapadnu Dansku.

Upozorenje na jake udare vetra izdato je za zapadne i južne delove Švedske. Zatvoren je Oresundski most između Švedske i Danske. Otkazani su brojni letovi sa aerodroma u Stokholmu i Geteborgu. Oluja je bez struje ostavila 15.000 domaćinstava.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbegavaju prilaze vodi i da se paze grana koje padaju sa drveća. Stanovnici na severozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa reke Eden koja je izašla iz svog korita. Najmanje 10 britanskih železničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja. Olujni vetar je oštetio električne kablove, a brojne železničke pruge zakrčene su granjem. Svoje uobičajene aktivnosti je izmenila čak i kraljica Elizabeta Druga koja nije prisustvovala službi u Sandringemu, kako bi izbegla oluju. U Irskoj zbog oluje nije bilo struje, a meteorološka služba je upozorila da kombinacija plime i loših vremenskih uslova može dovesti do priobalnih poplava, pre svga na zapadu i severozapadu zemlje. Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Hitrou nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio. Dve velike luke u Lamanšu – Dover u Engleskoj i Kale u Francuskoj prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a Dover je kasnije delimično otvoren. Trajekti nisu saobraćali preko Lamanša i u regionu, pre svega u Irskom i Severnom moru. Zatvoren je bio i most Hamber na severu Engleske, što je drugi put u istoriji tog mosta da se zatvara.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!