Radio Bambi

Opozicija blokirala rad Narodne skupštine Republike Srpske!

Poslanici opozicije su blokirali rad Narodne skupštine Republike Srpske nakon što su, posle Kolegijuma Parlmenta, zauzeli prostor na kome sedi predsedništvo Parlamenta. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović poručio je da je Republika Srpska važnija i od pozicije i opozicije, te da niko nema pravo da ruši dignitet Republike Srpske i njenu opstojnost.

-“Niko nema pravo da sprečava rad parlamenta Republike Srpske, pogotovo ne fizički”, – rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci, nakon sednice Kolegijuma NSRS. Čubrilović je podsetio da je najviše demokratsko pravo da se glasanjem i odlukama većine donose odgovarajuća rešenja sa kojima su uvek jedni zadovoljni, a drugi nezadovoljni. -“Najviše demokratsko dostignuće je da se u svim parlamentima odluke donose glasovima skupštinske većine i ni u jednom parlamentu manjina ne odlučuje šta i kako treba da radi većina i to se već drugačije zove”, – naglasio je Čubrilović. On je istakao da će sednica Narodne skupštine Republike Srpske biti nastavljena kada se steknu uslovi sa onim poslanicima koji žele da rade.

Čubrilović je rekao da je na sednici skupštinskog Kolegijuma ultimativno opozicija postavila uslove pred skupštinsku većinu, a što bi značilo kršenje poslovnika.

-“Opozicija je tražila da se na ovoj sednici parlamenta Srpske razmatra izveštaj revizora koji je sa dnevnog reda skinuo Odbor za finansije, da Vlada Republike Srpske odgovori na 46 neodgovorenih pitanja od 635 pitanja tokom svih godina zasedanja parlamenta Srpske, te da se uputi urgencija za objavljivanje akata koje je donela Narodna skupština, a koji nisu objavljeni u ‘Službenom glasniku'”, – kaže Čubrilović.

On je rekao da je skupštinska većina prihvatila zahtev da Vlada Republike Srpske odgovori na sva pitanja u naredna dva dana, da se uputi urgencija da se objave akta u ‘Službenom glasniku’ Republike Srpske i da revizorski izveštaj bude razmatran na narednoj sednici parlamenta zajedno sa konsolidovanim izveštajem Vlade Republike Srpske, ali da opozicija nije prihvatila ove predloge. Čubrilović je rekao da nikada neće biti upotrebljena sila protiv narodnih poslanika, već će se stvoriti uslovi za rad poslanika koji to žele.

-“Nakon Kolegijuma skupštinska većina će sesti i dogovoriti pod kojim uslovima i kako možemo da radimo”, – pojasnio je Čubrilović.

On je rekao da nikada nije mislio da će se naći u ovakvoj poziciji, ističući da je NSRS najviše zakonodavno i demokratsko telo u kojoj može i bilo je omogućeno svima da iznesu svoj stav lični, politički i bilo koje druge vrste bez ikakvih posledica.

-“Zbog čuvanja digniteta Narodne skupštine Republike Srpske neophodno je prema poslovniku preduzti određene mere da se sve aktivnosti u vezi ovoga trebaju odvijati u skladu sa Ustavom i zakonom”, – zaključio je Čubrilović.

Blokadu rada Narodne skupštine Republike Srpske obeležio je i napad na predstavnike Radio-televizije Republike Srpske (RTRS). Miladin Stanić poslanik ‘SDS-a’ izričito je zatražio od snimatelja ‘RTRS-a’, koji su bili zaduženi da prate dešavanja u NSRS,  da prekinu snimanje i napuste skupštinsku salu. Nakon što su snimatelji krenuli da iznose kamere, Stanić je insistirao da se vrate i po stative uz konstataciju da ta medijska kuća ima dovoljno kamera u Narodnoj skupštini i da ne treba da budu i u u skupštinskoj sali gde poslanici opozicije blokiraju rad Parlamenta Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!