Radio Bambi

Otvorene sve granice između Srbije i Mađarske!

Državljani Srbije i Mađarske od jutros u 10 časova mogu ponovo slobodno da prelaze granicu između ove dve zemlje, bez testiranja i bez karantina. -“Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje”, – rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, nakon sastanka sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Sijarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije donela odluku da srpski i strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testova i karantina.

Državljani Srbije i Mađarske mogu slobodno da prelaze granice ove dve zemlje na svih devet graničnih prelaza.

-“To će doprineti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet”, – dodao je Sijarto.

Granični prelaz Reske – Horgoš najveći je drumski granični prelaz između ove dve zemlje.

-“Ovim pokazujemo da naša saradnja nije samo deklarativna, nije samo na papiru i u lepim rečima, već mi sprovodimo pravo dobrosusedstvo, prave prijateljske i partnerske odnose. Danas smo još jednom pokazali da u kontinuitetu nastavljamo da unapređujemo našu bilateralnu saradnju. Želim da istaknem i da u istoriji diplomatskih odnosa nije bilo boljih trenutaka za odnose Srbije i Mađarske. Tome su pre svih i pre svega doprineli premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovo je odličan primer i prvi put da članica EU uvodi ovako relaksirane mere u periodu pandemije, prema susednoj zemlji koja nije članica EU. To je dokaz ispravnosti i našeg EU puta i podrške koju nam Mađarska pruža na tom putu”, – izjavila je ministarka Joksimović.

-“Otvaranje granice Mađarske za državljane Srbije u režimu kao pre zatvaranja zbog pandemije virusa korona izuzetan je uspeh. Kažemo dosta često da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu i ovaj današnji dan je dobra potvrda šta to znači”, – poručio je Pastor.

Od petka 22. maja svi državljani BiH u Srbiju mogu ući nesmetano, bez ‘korona-pasoša’ (testiranja) i bez obaveznog karantina.

S druge strane BiH granica još uvek nije potpuno otvorena za strance. Naime, dozvoljen je ulazak stranih državljana, uz posedovanje pozivnog pisma osobe koja ga angažuje u BiH i potvrde o negativnom testu na virus korona, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska. Takođe je dozvoljen ulazak porodicama umrlih radi prisustva sahrani, kojima je boravak u zemlji dozvoljen, najviše 72 časa od trenutka ulaska. Istovremeno, dvojni državljani BiH mogu ulaziti u zemlju, bez testiranja i mera izolacije. Potpuno otvaranje granica BiH očekuje se 1. juna.

Slična situacija je i na granicama Crne Gore. U ovu zemlju trenutno mogu ući njeni državljani i stranci sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori, kao i turisti koji moraju imati dokaz o rezervaciji/uplati smeštaja. Mogu ući i stranci koji imaju nekretninu ili plovilo u Crnoj Gori, uz obavezno posedovanje vlasničkog lista.

Crna Gora je ranije saopštila da će potpuno otvaranje granica biti jedno od poslednjih popuštanja ograničenja uvedenih zbog pandemije, te da bi to moglo da se dogodi najverovatnije u petak ili narednog ponedeljka.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!