Radio Bambi

Policija stalno jača svoje kapacitete!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP) Dragan Lukač poručio je da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i naglasio da je rad MUP-a Srpske definisan Ustavom i zakonom. Lukač je naveo da Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO i da nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije Republike Srpske, bez obzira što bi neki voleli da u tu priču upakuju i reformu policije.

-“MUP Srpske ne pristaje na to, niti bismo učestvovali u takvoj priči”, – rekao je Lukač.

On je ocenio da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH na zadovoljavajućem nivou, ali da uvek može biti bolja uz veću dozu poverenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim delima. Lukač je rekao da se u MUP-u Srpske nadaju da će razmena informacija biti bolja nakon što bude formiran Savet ministara i imenovani novi direktori.

Govoreći o problemu ilegalnih migranata u BiH, Lukač je za ‘Glas Srpske’ izjavio da su potpuno zakazale institucije BiH, te naglasio da su pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.

-“U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko u ovoj zemlji želi da napravi poslednju tačku za migrante”, – naveo je Lukač.

On je rekao da MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi i ostale agencije, zbog činjenice da je bilo više slučajeva ‘skrivenih identiteta migranata koje je teško utvrditi’.

-“Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rešavanju migrantske krize u zemlji”, – upozorio je Lukač.

On je ponovio da Srpska nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, dodavši da to ne žele ni lokalne zajednice u FBiH, s obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije na području Bihaća gde su centri. Komentarišući izjavu fransuskog predsednika Emanuela Makrona ‘da je BiH tempirana bomba’, Lukač je naveo da je Makron rekao ono što se iz Republike Srpske govori godinama. Prema njegovim rečima, nekoliko evropskih lidera već je upozoravalo na opasnost radikalnog islama koji može doći sa teritorije BiH.

-“Nažalost, takve izjave u FBiH dočekane su na nož, uz osude, a svesni smo da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro”, – upozorio je Lukač.

On je rekao i da je MUP Srpske poslao u ispomoć Graničnoj policiji BiH više od 100 pripadnika na poslovima sprečavanja nelegalnog ulazaka migranata, ali je naglasio da angažovanje pripadnika policije iz FBiH na teritoriji Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i zakonom, te da nema potrebe za njegovim kršenjem jer Policija Srpske može na zahtev Granične policije BiH da uputi i dodatne snage.

Govoreći o izazovima za policiju Srpske, on je rekao da su to i borba protiv organizovanog kriminala, šverca oružja, trgovine narkoticima, što su i prioriteti u radu i po kojima su iz godine u godinu sve bolji rezultati. Lukač je rekao i da uz podršku Vlade i predsednika Srpske, nabavkom opreme, vozila, te specijalne opreme koju koriste Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, policija Srpske stalno jača kapacitete s ciljem što efikasnijeg rada službenika, održavanju povoljnog stanja bezbednosti, odgovora na potencijalne bezbednosne izazove i pružanja pomoći u situacijama elementarne nepogode.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!