Radio Bambi

Porasla potražnja za ogrevom ranije nego ikad!

Kalendarski je tek proleće, do leta nas deli nešto manje od tri nedelje, a građani Republike Srpske uveliko pripremaju ogrev za zimu. U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da je kupovina ogreva ove godine počela ranije nego ikada pre.

To objašnjavaju mogućnošću da će drva, kako vreme bude prolazilo, poskupljivati, ali i zbog pandemije korona virusa. Oni koji inače drva kupuju u aprilu ili maju ove godine to nisu mogli realizovati, pa su požurili da to učine sada. Ima i onih koji se plaše najavljenog drugog talasa pandemije na jesen, pa žele na vreme obezbediti ogrev za zimu.

Ako očekujete da je cena ogreva trenutno povoljna, ili niža u odnosu na prošlu godinu, varate se.

Isto kao i prethodne dve godine, ogrev je najskuplji u Banjaluci i Bijeljini, a najjeftiniji, očekivano, na području Sarajevsko-Romanijske regije. Najskuplja drva su i ove godine u Banjaluci i Bijeljini (cene se kreću od 85-120 KM), a najpovoljnija u Vlasenici, Han Pijesku, Sokocu, Palama, gde se metar bukovih drva može nabaviti po ceni od 50-65 KM.

Prodavci kupcima nude ogrevno drvo iscepano i složeno u paletama dimenzija 1,85 x 1 x 1 m (cena od 185-200 KM po paleti), metarice (cena od 85-95 KM po metru), a za one čija je kupovna moć veoma niska, u ponudi su iscepana drva pakovana u vrećama (cena 7 KM po vreći).

Prodavci ne isključuju mogućnost poskupljenja ogreva u drugoj polovini leta, a posebno početkom jeseni, kada bi navedene cene mogle porasti i za 30 KM. Zbog velike potražnje za ogrevnim drvetom, prodavci i ove godine ne mogu postići da obezbede potrebne količine, pa se dešava da kada naručite drva, čekate na isporuku i do 3 nedelje.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!