Radio Bambi

Preminuo Fidel Kastro!

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je noćas, u 91. godini života, javila je danas kubanska televizija. Predsednik Kube Raul Kastro saopštio je protekle noći drhtavim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: “Ka pobedi, uvek!”.

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani “u skladu sa njegovom željom”.

Jedna od vodećih svetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro, imao je izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje.

Kubanske vlasti proglasile su devetodnevnu žalost povodom smrti Kastra i saopštile da će njegovi ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santijago de Kuba.

-“Od 26. novembra do 4. decembra, javne aktivnosti i svečanosti biće obustavljene, a nacionalna zastava biće spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima”, – saopštile su kubanske vlasti.

Kastrovi posmrtni ostaci biće sahranjeni posle četvorodnevne procesije kroz zemlju, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!