Radio Bambi

Premlaćivali su nas do smrti!

Svedok Tužilaštva BiH Jovo Krstić rekao je na suđenju za zločine nad srpskim civilima na području bivše sarajevske opštine Hadžići da je jedan zarobljenik u logoru “Silos” drugog ili trećeg dana nakon premlaćivanja umro, te da je njemu poznato da su četiri lica umrla u “Silosu” tokom 1992. godine. Krstić je iz sela Do kod Tarčina doveden u “Silos” krajem maja 1992. godine sa 10 komšija, nakon dolaska policije koja je tražila oružje od civila srpske nacionalnosti. On je rekao da ih je na dolasku u logor dočekao upravnik “Silosa” Bećir Hujić, a da je pretučen nakon ispitivanja, nekoliko dana po dovođenju.

Krstić je naveo da je tokom zatočenja u logoru “Silos” četiri puta dobio batine.

-“Odmah me Sandžaklija počeo tući po cevanicama”, – rekao je Krstić i dodao da mu je, držeći ga za kosu, udarao glavom od zid. Pretučen je i kada su, kako je naveo, vojnici iz Hrvatske došli u logor. -“Taj koji je ‘dirigovao’ tuču čak nas je terao na ustaške pozdrave”, – prisetio se Krstić.

On je rekao da je jedan zarobljenik drugog ili trećeg dana nakon premlaćivanja umro, te da je njemu poznato da su četiri lica umrla u “Silosu” tokom 1992. godine.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići. Krstića je, kako je rekao, jednom prilikom udario stražar Buba Kalember.

On je dodao da je čuo da je ovaj stražar tukao i druge zarobljenike. Krajem 1992. godine Krstić je sa oko 150 zarobljenika prebačen u logor “Krupa”.

Krstić je rekao da je upravnik “Krupe” bio Šero Mešanović. On je dodao da su zarobljenici odlazili na radove, a prema saznanjima svedoka, četvorica zarobljenika su poginula na radovima. Nakon devet meseci boravka u “Krupi”, Krstić je ponovo vraćen u “Silos”, odakle je pušten u oktobru 1995. godine.

Suđenje se nastavlja 29. avgusta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!