Radio Bambi

Prinuđeni smo uvesti još oštrije mere!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) saopštio je da je doneta odluka o uvođenju dodatnih restriktvinih mera u borbi protiv pandemije korona virusa (COVID-19). Potpuna zabrana kretanja na snazi je od 20:00h-06:00h, a od sutra se u Austriji uvodi dodatno ograničenje kretanja i van termina policijskog časa.

Građanima je dozvoljen izlazak iz stana/kuće samo po četiri osnove: odlazak na posao, kupovina namirnica za život ili lekova, poseta/pomoć članu porodice i šetnja na otvorenom u blizini mesta prebivališta (isključivo sam ili sa članom zajedničkog domaćinstva).

Kurc je naglasio da se sutra zatvaraju sve škole, zatim svi butici, šoping centri, frizerski, kozmetički saloni i ostale uslužne delatnosti tog tipa, te sve trgovine osim marketa prehrane.

Ostaju otvorene apoteke, trafike, banke, pošte i benzinske pumpe (isključivo za točenje goriva).

Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, osim onih koji vrše dostavu hrane na kućnu adresu. Hoteli mogu primiti samo one goste kojima treba smeštaj zbog poslovnih razloga, a turistički boravak u hotelima je zabranjen. U crkvama neće biti javne službe za vernike.

-“Znamo da vam se ove mere neće dopasti, ali nemamo izbora, plašim se da gubimo bitku u borbi sa korona virusom. Moramo ići na restriktivnije mere, prinuđeni smo na ovakvu odluku. Zabrana izlaska na ulicu nije, naravno, totalna, ali je svejedno vrlo oštra i svako ko ne bude poštovao ove odluke biće sankcionisan visokom novčanom kaznom. Najnovije mere važiće od utorka, 17. novembra, do 6. decembra, sa mogućnošću produženja i donošenja još oštrijih mera”, – rekao je Kurc.

Novčanje kazne za kršenje propisanih mera iznosiće i do 1.450 evra za fizička, te do 5.450 evra za pravna lica.

Kada se radi o još oštrijim merama koje je pomenuo Kurc, austrijski mediji navode da su ostale još samo dve mere – potpuno zatvaranje, odnosno totalna zabrana izlaska i ponovno zatvaranje granica. Ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi do 6. decembra, onda se može očekivati odluka o stavljanju u karantin kompletne Austrije, navode tamošnji portali.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober naveo je da su nove mere poslednja šansa za sprečavanje kolapsa zdravstvenog sistema. -“Ako one ne uspeju, dolazi trijaža, gde će doktori na licu mesta morati odlučivati kome će pomoci, kome ne”, – rekao je Anšober. Ovakva praksa nedavno je počela da se primenjuje u Švajcarskoj, a o tome više pročitajte OVDE.

U poslednja 24 časa u Austriji je zabeleženo 4.657 novih infekcija koronom. Austrijske bolnice su saopštile da su pred kolapsom, odnosno da su veoma blizu popunjavanja svih raspoloživih kapaciteta u pogledu smeštaja pacijenata na odeljenja intenzivne nege. Razmatra se mogućnost da se određeni hoteli pretvore u privremene kovid bolnice.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!