Radio Bambi

Raste broj zaraženih korona virusom u regiji!

U Republici Srpskoj potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze virusom korona (COVID-19), rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj povećan na 103. Šeranić je rekao da je kod još jednog lica ponovo izvršeno testiranje i potvrđeno prisustvo virusa, ali da on ne spada u nove slučajeve.

Obavljeno je testiranje 41 uzorka, od toga je šest osoba iz Banjaluke, jedna osoba iz Laktaša, tri osobe iz Kozarske Dubice, dve osobe iz Broda, jedna osoba iz Bijeljine i jedna iz Teslića. Reč je o devet muškaraca i pet žena. Od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona četiri osobe su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok su ostale osobe u kućnoj izolaciji i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 15.812 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju. Navodi se da je do sada u FBiH od korona virusa zaraženo 45 osoba, a registrovana su dva smrtna slučaja od posledica zaraze.

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Srbiji iznosi 249. Tri osobe su preminule. Stomatolog iz Novog Sada, koji se trenutno nalazi na respiratoru, lečio je pacijente iako je imao simptome korona virusa. -“Protiv njega će biti podneta krivična prijava”, – najavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. U Srbiji je aktuelan policijski čas, te je stanovnicima zabranjeno da na ulicama budu u periodu od 17:00h-05:00h. Šetnje su dozvoljene samo vlasnicima kućnih ljubimca i to na 20 minuta u periodu od 20 do 21 čas, ne dalje od 200 metara od mesta stanovanja. Konferencija za štampu na kojoj će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije zakazana je za 15 časova, kada se očekuju novi podaci.

U Crnoj Gori je registrovano 29 zaraženih lica virusom korona, rekao je pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Miro Knežević. -“Najnoviji podaci su da je 29 pozitivnih u Crnoj Gori, a od svih testiranih 207 je negativnih”, – rekao je Knežević. On je istakao da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome da se ne dođe u situaciju da budu potrebni respiratori, dodajući da respiratora za sada ima dovoljno. -“U početku su brojni građani olako shvatili situaciju, mislim da se sada situacija popravlja. Građani su savesniji, manje ih je na ulici”, – rekao je Knežević. On je pozvao medije da profesionalno izveštavaju. -“Svakodnevno smo u kontaktu sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i to je nama jedina adresa kao izvor informacija. Molio bih medije da provere dobro svaku informaciju pre objavljivanja i da prenose tačne informacije”, – rekao je Knežević. On je naveo da je ponašanje građana ključ u suzbijanju epidemije. U Crnoj Gori je zabeležen jedan smrtni slučaj od korona virusa, a reč je o 65-ogodišnjem muškarcu koji je primljen u Klinički centar sa hroničnim obolenjem pluća.

U Hrvatskoj je registrovano novih 46 slučajeva korona virusa, pa je sada broj zaraženih u toj zemlji 361. Јoš jedna osoba je u teškom stanju i završila je na respiratoru pa se broj zaraženih na respiratoru povećao na šest. Do sada je zabeležen jedan smrtni slučaj u Hrvatskoj, a pet osoba je izlečeno.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!