Radio Bambi

Razmatramo otvaranje granica u junu!

Na današnjoj pres konferenciji Savezne Vlade Švajcarske između ostalog je saopšteno da bi ova zemlja svoje granice mogla otvoriti u drugoj polovini narednog meseca. Članica Savezne Vlade i šefica Odeljenja za pravdu i policiju Karin Suter (Karin Maria Keller-Sutter), izjavila je danas da pozitivan razvoj situacije oko pandemije korona virusa omogućava razmatranje otvaranja granica sa susednim zemljama i da će se to dogoditi najverovatnije u drugoj polovini juna.

-“U Nemačkoj i Austriji je epidemiološka situacija sada slična kao i u Švajcarskoj. Prvo će uslediti otvaranje granice sa Nemačkom i Austrijom, sa kojima smo skoro sve dogovorili, dok će sa Francuskom to biti zahtevnije realizovati. Mislim da ćemo sa Nemačkom otvoriti granice već 15. juna, a sa Austrijom nekoliko dana kasnije. O granicama sa Italijom je još rano govoriti. Ipak, nemojte uzimati sve ove informacije kao konačne, jer će Savezna Vlada zvanično precizirati sve detalje ponovnog otvaranja granica 27. maja”, – rekla je Karin Suter.

Ona je danas pozvala Švajcarce da bez obzira na to da li će granice biti otvorene, ovog leta podrže ekonomiju Švajcarske i za odmor odaberu neku od destinacija u svojoj zemlji. 

Gotovo je izvesno da će Švajcarska, Austrija i Nemačka otvoriti međusobne granice 15 juna, ali nije precizirano pod kojim uslovima.

Od 15. juna, svaka zemlja članica EU i Šengena će samostalno, bez mešanja Evropske komisije, odlučivati kada će, pod kojim uslovima i sa kojim zemljama otvoriti granice.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!