Radio Bambi

Slovenci koče otvaranje granica sa Hrvatskom!

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović (slučajno ili namerno) izjavio je u ponedeljak za ‘RTL’ da turisti u Hrvatsku mogu dolaziti, da mogu u hotele, kampove, a da im na granici pored ličnih dokumenata treba i dokaz o rezervaciji koju su uplatili. Ranije je saopšteno da u Hrvatsku mogu nesmetano ući i svi koji imaju nekretnine ili plovila u toj zemlji, a na granici moraju pokazati dokaz o tome (vlasnički list).

Danas Božinović ‘okreće ploču’. Tvrdi ‘da je mislio na period kada se zvanično otvore granice’, mada to u ponedeljak nije tako zvučalo.

Oni koji izdaju smeštaj na moru u Hrvatskoj žele dočekati nove goste, ali kada i kako još ne znaju. Svaki naš pokušaj rezervacije smeštaja u Hrvatskoj (a zvali smo mnogo brojeva), završava se tako što vas vlasnici hotela i apartmana upućuju da se prvo informišemo kada se zvanično otvaraju granice, pa tek onda da se javimo za rezervaciju. Na svim republičkim sajtovima u Hrvatskoj, na kojima bi trebala biti barem neka informacija o tome, nema ništa, a na ostavljene kontakt telefone se niko ne javlja.

Dok većina Hrvata i Slovenaca žele da njihove države prate Austriju i Nemačku i vrlo brzo otvore svoje granice, zvaničnici u Sloveniji su oprezni.

Naime, zvanična Slovenija je danas reagovala s rezervom na mogučnost da Hrvatska otvori granice prema EU iz ekonomskih, hitnih ličnih razloga, ali i za turiste koji imaju uplaćen smeštaj i dokaz o tome. Slovenski zvaničnici upozoravaju da je potrebno još čekati pre nego što se to dogodi.

-“Hrvatska nas je iznenadila i prestigla sa pričom o otvaranju granica za potencijalne turiste”, – rekao je portparol vlade Slovenije Jelko Kacin, ponovivši da ‘razgovori predstavnika dva zdravstvena zavoda, Slovenije i Hrvatske, o mogućem režimu prelaska granice još uvek traju’ i ‘da ništa nije gotovo’. Prema Kacinu, još nije vreme za otvaranje granice i ‘vlada će to morati da proglasi tek kada bude urađeno sve što je potrebno za donošenje takve odluke’.

Sudeći prema današnjim informacijama, sve države članice EU o otvaranju granica će odlučivati suvereno, ali tek od narednog meseca. Prve granice koje će biti otvorene su one između Austrije i Nemačke.

Kacin je podsetio da je u Sloveniji još uvek na snazi odredba po kojoj svi koji dolaze u tu zemlju moraju u izolaciju sedam dana, nakon čega se testiraju i zavisno od rezultata se provode dalje mere.

-“Mi moramo prvo da vidimo kako ćemo to rešiti, pre turističke sezone. Ako se otvore sve granice do leta šta sa putnicima u tranzitu kroz Sloveniju, šta sa našim državljanima koji dolaze iz inostranstva ili idu na letovanje u Hrvatsku, šta sa njima kad se vrate u Sloveniju? Ova i još mnoga pitanja moramo rešiti narednih dana. Razumem želju i pritisak građana da se ubrza sa otvaranjem granica, ali to još neko vreme jednostavno nije moguće. Teško je zaista, ali nadamo se da ćemo naći rešenje koje će zadovoljiti sve”, – rekao je Kacin.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!