Radio Bambi

Reakcije na odluku Crne Gore o granicama!

Prvih dana juna Crna Gora će potpuno otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje (IZJ). Ovo je juče na konferenciji za novinare saopštio premijer te zemlje Duško Marković.

Kada je nabrojao zemlje iz kojih će moći nesmetano da se uđe u Crnu Goru, svi su primetili da na tom spisku nema komšija, odnosno nema nekih od komšija.

-“Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka”, – rekao je Marković. Na spisku se ne nalaze Srbija i Republika Srpska, odnosno BiH.

Srbije nema jer se režim Mila Đukanovića plaši dolaska velikog broja onih koji bi se pridružili novim organizovanim skupovima protiv vlasti – litijama.

Republike Srpske, odnosno BiH, nema zbog Milorada Dodika i njegovog stava prilikom odluke o poseti Đukanovića. Podsećamo, predsednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo je da 2. i 3. marta zvanično poseti BiH, ali je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na tu odluku. Za zaključak da Đukanović dođe u zvaničnu posetu glasali su tada predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik glasao protiv. Dodik je svoju odluku obrazložio tako što je istakao da je poseta Đukanovića štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Sve ovo je samo jedna u nizu provokacija Srbima od strane vlasti Crne Gorie, ali sigurno je da će ta odluka biti promenjena do polovine juna. Crna Gora je prilično podeljena zemlja na ‘srpske i crnogorske sredine’ i to sigurno neće promeniti zabrana ulaska Srbima iz komšiluka. Pored bogatih Rusa, Engleza, Ukrajinaca, Turaka i Španaca, najveći broj turista koji letuju u Crnoj Gori su Srbi, tako da ova odluka najviše šteti Crnoj Gori.

Stižu i reakcije srpskih zvaničnika na odluku Crne Gore.

-“Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove”, – poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić. -“Nećemo sprečavati običnim crnogorskim građanima da posete Srbiju, ali hoćemo još snažnije i još oštrije sprečavati ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore koji su decenijama ubijali po Srbiji i terorisali naše građane. Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negde moraju da odu ne idu tamo gde su nepoželjni”, – poručila je srpska premijerka.

-“Potez vlasti u Podgorici da zatvori granicu za državljane Srbije je smešan i besmislen čin, međutim, ima svoje posledice, ali one koje su direktno i isključivo štetne po građane Crne Gore”, – poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On kaže da Vlada Mila Đukanovića namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore. -“To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru?! Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane” – istakao je Dačić. -“Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Јednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom”, – rekao je Dačić. 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rešavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. -“Ne može se oteti utisku da iza takve odluke verovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja reše unutar same Crne Gore”, – rekao je Dodik. Crna Gora ovom odlukom pokazuje, ističe Dodik, negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rešavanje tog problema.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i informacijama malobrojnih srpskih medija u Crnoj Gori, većina onih na primorju koji su spremni za doček srpskih turista ogorčeni su na odluku vlasti u Podgorici. Kako saznajemo pokrenuto je i nekoliko peticija i vrše se razni pritisci na Podgoricu da što pre promeni odluku i na spisak zemalja sa kojima otvara granice uvrsti i Srbiju i Republiku Srpsku.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!