Radio Bambi

20 dana do otvaranja granica EU!

20 dana je ostalo do datuma za koji je najavljeno potpuno međusobno otvaranje granica između većine zemalja EU i Šengena. One zemlje koje su najviše ‘nestprljive’ su Austrija, Nemačka i Italija, dok taj ‘problem’ najmanje brine Švajcarsku i Francusku. Austrija će već 1. juna u oba smera potpuno otvoriti granice sa Slovačkom, Češkom i Mađarskom.

Sporazum o ponovnom otvaranju granica juče su sa kolegama iz ovih zemalja postigli ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Austrije Alexander Schallenberg i Karl Nehammer. Slede razgovori sa zvaničnicima Slovenije koja je već dozvolila ulazak Austrijancima u svoju zemlju. U skorije vreme se očekuje postizanje dogovora da granice između ove dve zemlje ponovo budu potpuno otvorene u oba smera. Radi se na istom sporazumu i sa Hrvatskom.

Nemačka će svoje granice početi otvarati 8. juna, a konačno proglasiti zemlju potpuno otvorenom 15. juna.

Italija svoje granice za turističke posete iz EU i Šengena otvara već 3. juna i poziva ostale članice EU da što pre donesu odluku o međusobnom otvaranju granica kako bi se spasio turizam koji za ovu zemlju ima veoma bitan ekonomski značaj. Italijanske vlasti su danas saopštile da je 15. jun “dan d” za EU turizam i da smatraju da je ‘taj datum krajnji za potpuno otvaranje zemalja i normalizaciju stanja sa putovanjima’.

Bez testiranja na korona virus turisti u Grčku i Španiju mogu da putuju od jula, a možda i ranije ako tako odluče tamošnje vlasti.

Švajcarska je ranije najavila da će verovatno otvoriti svoje granice u potpunosti 15. juna, a zvaničnu odluku o tome tamošnje vlasti trebalo bi da saopšte tokom ove nedelje. Pre nego se normalizuje međunarodni drumski saobraćaj Švajcarska će prvo normalizovati međunarodni avionski i železnički saobraćaj, što se očekuje u prvoj nedelji juna.

Ujedinjeno Kraljevstvo će granice otvoriti 8. juna, a svako ko ulazi u ovu zemlju mora ići u obavezan dvonedeljni karantin. Očekuje se da ova odluka bude ukinuta u prvoj polovini jula.

Francuska je rezervisana po pitanju zvaničnih saopštenja o datumu potpunog otvaranja granica, ali nezvanično, očekuje se da ta odluka bude doneta 15. juna.

U svetu je do sada više od 5,5 miliona osoba obolelo od korona virusa (COVID-19), a od ove opake bolesti preminulo je 347.915 osoba. Od 15. juna, svaka zemlja članica EU i Šengena samostalno, bez mešanja Evropske komisije, odlučuje kada će, pod kojim uslovima i sa kojim zemljama otvoriti granice nakon više od tri meseca blokade usled pandemije korona virusa.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!