Radio Bambi

Slaninijada u Kačarevu! (Video)

Slanina ova, slanina ona, kobasice, pršute, šunke od po metar i više, kulen, peglane kobasice, švargle, pihtije, čvarci, oni obični i duvan, sirevi… Ovo je bio samo mali deo bogate ponude na ovogodišnjoj “Slaninijadi” u Kačarevu. Tradicionalna manifestacija se održava već 33 godine u malom vojvođanskom mestu kod Pančeva.

To je jedinstveni sajam slanine, mesa i mesnih prerađevina, uz kulturno-umetnički i zabavni program.

I ove godine svaki proizvođač je mušterije mamio sa seckanjem i besplatnom degustacijom proizvoda. Rečima je teško opisati mirise i ukuse, a još teže gostoprimstvo sa kojim dočekuju goste, takmičare i posetioce na svakom koraku.

Takmičari najviše dolaze iz Srema, pa im malo i nije bilo svejedno kad im je izmakla titula za najbolju slaninu.

Zlatni pobednik u kategoriji domaće slanine, ove godine je Dušan Pavlović iz Novog Pazara, dok je titula u konkurenciji najbolje zanatske slanine pripala Jovanu Pavloviću iz Brankovine kod Valjeva. Nagrada za najdeblju slaninu otišla je u ruke meštanina Mileta Filipovskog, dok je nagrada za najbolju slaninu od mangulice pripala Milici Inđić iz Vojke.

Pobednici se slažu da je, između ostalog, za najbolju slaninu veoma važno ono čime se svinje hrane, te da je najbolja hrana, ona prirodna.

-“Bila je veoma jaka konkurencija, 600 prijavljenih takmičara. Ja sam rođen u Novom Pazaru, u selu Polovce, ispod Golije i radimo onako kako su radili dedovi i otac, radimo porodično”, – kaže Dušan Pavlović, inače agroinžinjer, koji ističe da je u njegovom slučaju, kvaliet pobedio.

-“Tajna je u dugom procesu spremanja. Slanina je stajala do šest nedelja u soli, a do pre sedam dana je sušena. Stajala je na dimu, pa je vađena na promaju i tako nekoliko puta”, – kaže Jovan Pavlović, dodajući da je do sada uzeo četiri nagrade u nekoliko različitih kategorija.

Za najmlađe učensike “Slaninijade” bila je organizovana trka prasića ‘Uhvati me ako možeš’, gde su prvaci iz osnovne škole imali zadatak da prasićima pomognu da stignu do cilja i to u dve kategorije – trka mangulica i trka običnih prasića.

Sa druge strane, oni malo stariji su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu na centralnoj bini, gde su nakon nastupa folklornih društva imali prilike da uživaju uz Baneta Krstića i njegovu grupu “Garavi sokak”.

Za one najhrabrije, bilo je upriličeno i takmičenje u jedenju slanine umočene u ljute sosove. Od šest takmičara, do kraja takmičenja ostalo je njih četvoro – jedna devojka i tri mladića, koji su na veliko iznenađenje organizatora stigli do kraja. Naime, i takmičari i organizatori su slaninu i soseve okarakterisali kao vatru, pa i ne čudi podatak da je pobednik, mladić iz Novog Sada, istrčao sa bine čim je njegova pobeda ozvaničena.

Pogledajte video prilog.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!