Radio Bambi

Švajcarci traže zabranu burki!

Zbog čestih terorističkih napada širom Evrope, uzdrmano je doskorašnje poverenje Švajcaraca u sopstvenu bezbednost. Tako je inicijativa za zabranu nošenja burki u javnosti, koju je pokrenuo nekadašnji poslanik “SVP” Ulrih Šlijer, za kratko vreme sakupila 33.000 potpisa, trećinu broja neophodnog za ozvaničenje ovog zahteva. Podršku je, pomalo neočekivano, dao i član ciriške vlade Mario Fer.

-“U liberalnom društvu svako pokazuje svoje lice – burka, dakle, ne pripada ovde”, – rekao je Fer.

Šlijer je naveo da ga “veoma raduje da je šef bezbednosnih službi u Cirihu i socijaldemokrata prepoznao koliko je važna zabrana prekrivanja lica”. On, takođe, smatra da se raspoloženje javnosti u poslednje vreme preokrenulo, a posebno velika podrška stiže iz redova organizacija žena.

Mnogobrojne feministkinje koje nikada na izborima ne bi glasale za SVP, podržale su sada borbu protiv burke. Promena je primetna i u Bernu, gde se za zabranu zalažu posebno političarke. Tako je poslanica “SP-a” iz Bazela, Anita Fec, otvoreno izjavila da je protiv burke, a njena koleginica iz kantona Vo, Cesla Amarele, u tome je zdušno podržava.

Ona, međutim, priznaje da ova eventualna zabrana “pokrivanja” muslimanki neće pomoći onim ženama koje moraju da nose burke i smatra da bi na ovaj način bile najpre pogođene turistkinje iz islamskih zemalja.

Kod većine građana Švajcarske, međutim, zabrana nailazi na odobravanje.

-“Propisi o oblačenju, doduše, nemaju šta da traže u našem Ustavu, ali regulisanje takvih pravila nekim zakonom je u redu”, – kaže Rut Humbel, a Ida Glancman iz Lucerna podvlači da je “posle najnovijih napada jasnije nego ikada da je i Švajcarskoj potrebna zabrana prekrivanja lica”.

I u “FDP” su istog mišljenja i ukazuju na propise pojedinih kantona u Švajcarskoj, gde ovakve zabrane već postoje, a poštuju je i arapske turistkinje. Sa druge strane neki ukazuju na to da je u ovom slučaju moguće primeniti već postojeće propise.

-“Iako nošenje burke nije masovna, široko rasprostranjena pojava u Švajcarskoj, žene koje žele da žive ovde ne bi trebalo da ih koriste. Većina kantona već ima propise o tome da je zabranjeno kretanje sa pokrivenim licem, pa bi korišćenjem ovog propisa bilo moguće preduzeti akciju i u ovom slučaju proširiti to pravilo na celu zemlju”, – smatra Karin Keler-Suter, poslanica iz Sent Galena.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!