Radio Bambi

Švajcarska objavila listu zemalja iz kojih po povratku morate u karantin!

Odluku o otvaranju granica za treće zemlje Švajcarska je trebalo da donese 8. jula, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama, odluka pomerena za 20. juli. Na konferenciji za medije Savezne Vlade Švajcarske, saopšteno je da je doneta odluka o obaveznom karantinu po povratku u Švajcarsku iz određenih zemalja.

U obavezni desetodnevni karantin, po povratku u Švajcarsku, morate ako ste putovali u ove zemlje: Amerika, Argentina, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusija, Bolivija, Brazil, Dominikanska Republika, Čile, Honduras, Jermenija, Kolumbija, Irak, Izrael, samoproglašeno Kosovo, Kuvajt, Katar, Moldavija, Oman, Panama, Peru, Rusija, Severna Makedonija, Srbija, Saudijska Arabija, Švedska i Zelenortska Republika.

U desetodnevni karantin, po povratku u Švajcarsku, morate i ako ste putovali u ove zemlje: Alžir, Australija, Kanada, Južna Koreja, Gruzija, Japan, Maroko, Crna Gora, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis, Urugvaj, Bugarska, Kipar, Hrvatska, Irska i Rumunija, ali je navedeno da će zemlje sa ovog drugog spiska biti skinute sa ‘crne liste’ 20. jula.

Prema Kini, kako je danas saopšteno, Švajcarska će se ponašati sistemom reciprociteta. Dakle, onako kako Kinezi odluče da se postave prema Švajcarskoj, tako će isto uraditi i Švajcarska prema njima.

Od trećih zemalja našeg regiona, ova mera trenutno ne važi za BiH i Albaniju.

-“Želimo da zaustavimo ponovno unošenje virusa iz inostranstva. Od ponedeljka, 6.jula, oni koji uđu u Švajcarsku iz određenih oblasti moraće u karantin deset dana. Federalni zavod za javno zdravstvo vodi odgovarajuću listu koja će biti redovno ažurirana. Ukoliko u nekoj zemlji sa navedene liste epidemiološka situacija bude promenjena na bolje, mi ćemo je odmah skinuti sa liste. Isto tako, na listu ćemo dodati svaku zemlju koja tu trenutno nije, a u kojoj eventualno dođe do pogoršanja epidemiološke slike”, – saopšteno je na konferenciji.

Po povratku u Švajcarsku iz gore navedenih zemalja, obavezno je javljanje kantonalnim vlastima, koje će u skladu sa važećim merama odrediti desetodnevni karantin.

Avio-kompanije i autobuske kompanije su danas zvanično obaveštene da dodatno i detaljno proveravaju podatke putnika o njihovom zdravstvenom stanju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!