Radio Bambi

Švajcarska otvara banku za čuvanje opasnih virusa!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Švajcarska Konfederacija potpisale su ugovor na osnovu koga će ta zemlja biti domaćin ‘Svetskoj banci virusa’, laboratoriji gde će se čuvati i proučavati osnovni patogeni agensi koji su uzročnici teških bolesti, uključujući i korona virus (COVID-19), koji je izazvao svetsku pandemiju. Ugovor su u Ženevi potpisali švajcarski ministar zdravlja Alain Berset i generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusi će biti kataloški zavedeni kao potencijalno opasni po opšte zdravlje, poput korone ili ebole.

Sedište Svetske banke za skladištenje opasnih virusa će biti u gradu Špic (Spiez) koji se nalazi na obali jezera Tun (Thun) u kantonu Bern.

Banka će biti smeštena u posebnom delu postojeće Savezne laboratorije. Tu se već nalazi i Centar za ispitivanje nekonvencionalnog oružja, poput hemijskih i bojnih otrova.

Ministar Berset je naglasio da se Švajcarska kandidovala za sedište banke virusa upravo zato jer je pandemija korona virusa pokazala da ne postoji dovoljno znanja i kompetentnosti na svetskom nivou u suočavanju sa ovako vanrednim situacijama. Zauzvrat, Švajcarska traži od svih članova SZO resurse i osoblje koje će garantovati rad “Bio-laba” u Špicu, kao i stroge bezbednosne mere.

Na čelu Svetske banke za čuvanje opasnih virusa biće Mark Kadiš, trenutni direktor laboratorije u Špicu, kome je SZO već poverila na čuvanje patogene agense potencijalno opasne po javno zdravlje, a koji su stigli iz svakog kutka zemaljske kugle. Ova banka virusa organizuje se radi saradnje među državama kako bi mogle mnogo brže i efikasnije intervenisati ukoliko bi ponovo došlo do slične situacije poput ove sa korona virusom.

Koliko je bezbedna ovakva laboratorija?!

-“Ova laboratorija, na čijem je osnivanju insistirala SZO, predstavljala bi organizovan sistem neprekidne i stalne razmene informacija svih zemalja, na dobrovoljnom nivou. Sve ovo bi trebalo da funkcioniše na način koji građane neće dovesti u opasnost i neće biti potrebno uvesti preventivne mere sigurnosti za svakog čoveka ponaosob. Laboratorija u Špicu je laboratorija koja je, upravo zato što je dokazala da već godinama uspeva da čuva nekonvencionalno hemijsko i biološko oružje, u stanju da upravlja i ovakvom laboratorijom”, – tvrdi Mark Kadiš.

Da li je moguće da se ponovi incident iz Vuhana?!

Na pitanja koja aludiraju na pojedine tvrdnje da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu, namerno ili greškom, direktor laboratorije u Špicu radije ne odgovora. Kadiš je samo kratko rekao da njegova ekipa nije učestvovala u istraživanjima vezanim za laboratoriju u Vuhanu, tako da on na to nema komentar.

Zašto baš Švajcarska?!

Više razloga je dovelo do toga da baš Švajcarska bude izabrana kao sedište ovakve laboratorije – međunarodna politička neutralnost, kao i to što je u njoj sedište i drugih velikih međunarodnih organizacija. Laboratorija u Špicu je otvorena početkom 20. veka kao laboratorija u kojoj su se proizvodili bojni otrovi za švajcarsku vojsku tokom Prvog svetskog rata. Kasnije je postala ‘Bio-lab’ koji sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Agencijom za atomsku energiju, Agencijom za kontrolu hemijskog oružja, Crvenim krstom. Upravo je u ovoj laboratoriji potvrđeno korišćenje hemijskog oružja u iransko-iračkom ratu osamdesetih godina i u građanskom ratu u Siriji.

Špijunska afera!

Špic, mirni gradić na obali jezera Tun, 2018. godine je bio centar međunarodne špijunske afere. Naime, laboratorija je trebalo da analizira uzroke trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, bivšeg ruskog špijuna koji je ubijen u Velikoj Britaniji gasom ‘novičok’ skrivenim u bočici parfema. U Holandiji su 2018. godine uhapšena dva ruska agenta optužena da su pokušala da izvrše informatičku provalu u kompjuter ‘Bio-laba’ ne bi li ukrali detalje o istrazi. Nakon što su mediji objavili tu vest, Švajcarska tajna služba je potvrdila da su kolege iz Holandije i Britanije omogućili da se spreče ilegalne akcije protiv ove švajcarske laboratorije, iako nije izričito pomenuto da je to bila laboratorija u Špicu.

Građani Švajcarske na društvenim mrežama izražavaju ogorčenost zbog ovakve odluke vlasti. Nisu srećni zbog otvaranja Svetske banke za čuvanje opasnih virusa, najviše iz straha da bi ‘neko’ mogao ‘pustiti’ viruse van laboratorije.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!