Radio Bambi

Milionski minusi u poslovanju ŠG Birač! (Video)

Šumsko gazdinstvo (ŠG) Birač Vlasenica posluje veoma negativno, a ukupan minus je između osam i devet miliona maraka. Umesto uspešnog poslovanja, kako je to prikazivala nedavno smenjena direktorka ŠG Birač Tanja Nikolić, u ovom prduzeću je veoma loše stanje i brdo problema. Tvrde to novi v.d. direktora ovog preduzeća Goran Đurić i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Mićo Kraljević.

-“Ako je preduzeće u poslednje tri godine poslovalo pozitivno sa ukupno 1,2 miliona maraka dobitka, kao što se predstavljalo, zašto je u decembru prošle godine uzet kredit od 680 hiljada maraka da se isplate izvođači”, – pita se Đurić koji je preuzeo dužnost početkom aprila ove godine.

-“Prema izvođačima i dobavljačima iz Republike Srpske dug je 439 hiljada maraka, za doprinose 263 hiljade, za rente prema opštinama 205 hiljada maraka. Sredstva za održavanje puteva za izvoz sortimenata do kraja marta potrošena u iznosu od 80%, a putevi i dalje u katastrofalnom stanju, zbog čega stižu tužbe građana”, – kaže Đurić i ukazuje na neuredne evidencije, fakture, građevinske dnevnike.

Načelnik opštine Vlasenica kaže da saznanja koja trenutno imaju pokazuju da je ukupan dug preduzeća skoro 9 miliona maraka.

-“Međutim, kada se uračuna i to što je lažno prikazivano stanje na terenu, tačnije da postoje određene zalihe šumskih sortimenata u šumama na lagerima, a one zapravo uopšte ne postoje, taj iznos će sigurno biti preko 10 miliona maraka”, – kaže Kraljević.

O zatečenom stanju upoznata je i direkcija Šuma Srpske, a Kraljević i Đurić očekuju da se uključe i nadležni istražni organi, te ukazuju da postoji opstrukcija u samom gazdinstvu koje trenutno zapošljava 120 radnika u tri šumske uprave.

Bivša direktorka ŠG Birač Tanja Nikolić ranije je izrazila ogorčenost zbog odluke da bude smenjena. Smatra da ova odluka nije doneta zbog lošeg poslovanja, nego zato što je smetala prvom čoveku Vlasenice.

-“Ove godine, ŠG “Birač” je u plusu 470.000 maraka. Istovremeno, 21 gazdinstvo je u minusu, a samo sam ja smenjena. Kraljeviću je očigledno smetalo što radimo pošteno i profesionalno i odlučio je da skloni mene, kako bi mogao da sa šumom radi šta hoće, kako je i ranije radio. Ispada da je on jači i od države, i od premijera, i od ministra, i od uprave preduzeća. Svaku godinu, uz pomoć zaposlenih, završavala sam sa pozitivnim rezultatom. I to je moja moralna satisfakcija. A pitam se koja je satisfakcija onoga ko je pomogao i omogućio da Kraljević uđe u ŠG Birač radi lične materijalne koristi. Kraljević je odgovoran za moju smenu. Uspeo je da ubedi ljude koji imaju uticaja”, – izjavila je Nikolićeva.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!