Radio Bambi

Švajcarska prihvatila uvođenje korona pasoša!

Nakon što je 14. aprila iz Brisela najavljeno da će digitalni zeleni sertifikati (korona pasoši) biti operativni u EU do početka leta, te da će biti izdavani za sve vakcine protiv virusa COVID-19, Švajcarska je saopštila da će se pridružiti listi zemalja koje će priznavati pomenuti sertifikat. Švajcarska Konfederacija je odabrala dva tehnička rešenja za sertifikat, jedno je predloženo od Saveznog zavoda za informacionu tehnologiju (OFIT), a drugo od kompanija “SICPA” i “ELCA”.

-“50 kandidata podnelo je predloge za tehničko rešenje Saveznom zavodu za javno zdravlje (OFSP), a samo dve ponude su ušle u uži izbor. Konačna odluka biće doneta sredinom maja, a korona pasoš u Švajcarskoj, baš kao i u većini zemalja EU, trebao bi biti operativan od početka juna”, – izjavio je u ministar zdravlja Švajcarske Alain Berset.

-“Korona pasoš se može koristiti isključivo za međugranična putovanja i mora biti kompatibilan sa međunarodnim rešenjima. Svi koji su vakcinisani, preležali korona virus ili nedavno testirani i imaju negativan PCR test, moći će dobiti ovaj dokument. Korona pasoš se pokazuje uz lični identifikacioni dokument, a na zahtev Granične policije ili službene osobe koja ima zakonsko pravo da to traži od putnika”, – dodao je Berset.

Podsećamo, korona pasoši će biti izdavani i u trećim zemljama među kojima su i sve zemlje Zapadnog Balkana. Sertifikati će se izdavati besplatno. Plan je da na snagu stupe do početka leta i budu validni sve dok SZO ne označi kraj pandemije.

PROČITAJTE I OVO >>> Korona pasoš će biti besplatan za sve!

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!