Radio Bambi

Švajcarski glečeri se smanjili za deset odsto!

Globalno zagrevanje iz godine u godinu poprima sve veće razmere. Prema poslednjim informacijama, glečeri u Švajcarskoj izgubili su deset odsto zapremine samo u prethodnih pet godina, što je topljenje kakvo nije zabeleženo od kada su pre više od 100 godina započeta merenja. Merenja na 20 švajcarskih glečera pokazala su da je stopa topljenja ove godine dostigla rekordan nivo, navodi se u godišnjem državnom istraživanju o glečerima koje je objavila Komisija za kriosferu pri Švajcarskoj akademiji nauka.

Studijom, koja je objavljena u vreme rastuće globalne uzbune povodom klimatskih promena, utvrđeno je da su intenzivni toplotni talasi tokom leta u Švajcarskoj poništili efekat prethodnih obilnih snežnih padavina i nadu da će topljenje glečera ove godine biti ograničeno.

Komisija je saopštila da je u aprilu i maju sneg na glečerima bio deblji za 20 do 40 odsto nego što je uobičajeno, sa dubinom do šest metara na nekim mestima krajem juna.

-“Međutim, tokom dve nedelje intenzivne toplote krajem juna i ponovo krajem jula, zapremina snega i leda koji su se otopili na švajcarskim glečerima bila je ekvivalentna ukupnoj potrošnji vode za piće”, – navodi se u saopštenju.

Rezultat je, kako se navodi, brzi nestanak debelog snežnog pokrivača i nastavak snažnog topljenja do početka septembra.

-“To znači da je u prethodnih 12 meseci izgubljeno oko dva odsto ukupne zapremine švajcarskih glečera”, – navodi Komisija i dodaje da stopa gubitka u prethodnih pet godina premašuje deset odsto.

Aktivizam, po pitanju zaštite klime, u porastu je u Švajcarskoj, gde je ove godine nekoliko desetina ljudi uhapšeno jer su blokirali ulaze u švajcarske banke, koje pojedini optužuju za navodno finansiranje energetskih projekata.

Protesti su održani i na trgovima, gradskim saobraćajnicama, autoputevima, ispred tunela, ispred zgrada administracije.

Švajcarska bi uskoro mogla i da glasa o tome, da li da postane ‘klimatski neutralna’, pošto su organizatori peticije pod nazivom “Glečer inicijativa”, skupili 120.000 potpisa, neophodnih da bi se o tome glasalo.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!