Radio Bambi

Sveti Nikola Čudotvorac – Nikoljdan!

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan. Neke procene kažu da će danas u preko 30 odsto domova u Republici Srpskoj i Srbiji goreti sveća zbog Svetog Nikole, jer je ovo po broju svečara ubedljivo najveća srpska slava. Ako računamo da prosečna porodica ima oko 20 gostiju za slavskom trpezom, onda je potpuno jasno kako je nastala izreka da za Svetog Nikolu “pola Srba slavi, a druga polovina ide u goste”.

Sveti Nikola rođen je u Patari u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak nakon njihove smrti razdelio sirotinji.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vere. Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle. Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. veku osvojili taj grad, Hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Bari, gde se nalaze i danas.

Nikoljdan je, uz Јovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.

Ovom prazniku posebno se raduju deca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.

Sveti Nikola slavi se u vreme Božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Pravoslavcima koji danas proslavljaju KRSNU SLAVU – ČESTITAMO!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!