Radio Bambi

Sveti prorok Ilija – Ilindan!

Sveti Ilija je prisutan i u viziji Svetog Јovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet. Prema knjizi Otkrivenja Јovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Sveti Ilija sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na Nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu. Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u devetom veku pre Hrista /816. godine/. Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Јezavelje napustio Mojsijevu veru i “slavio tuđe bogove”.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Današnji dan kao krsnu slavu proslavljalju opštine Milići, Mrkonjić Grad, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac i Sokolac, dok se tradicionalno narodno veselje povodom Ilindana održava u Janji kod Bijeljine, zatim u nekada srpskom selu Požarnica kod Tuzle u FBiH, kao i u mnogim srpskim krajevima. Ipak, ove godine zbog pandemije korona virusa, upitno je održavanje slavskih svečanosti.

Svima koji danas proslavljaju svoju KRSNU SLAVU – ČESTITAMO!!!

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!