Radio Bambi

U Austriju uz onlajn prijavu, test i obavezan karantin!

Vlasti Austrije su izdale zvanično upozorenje da se sva putovanja u tu zemlju, a posebno u pokrajinu Tirol i van nje odlože do stabilizacije epidemiološke situacije. Oni koji ipak odluče putovati, moraće pre toga ispuniti posebne uslove.

Tirol, popularna skijaška oblast koja graniči sa Nemačkom, Italijom i Švajcarskom, odupirala se oštrim restrikcijama, ali to se menja od 19. februara.

Neke od pooštrenih mera koje stupaju na snagu u petak su povećana policijska kontrola nošenja maski i poštovanja socijalne distance, kao i obavezan negativan antigen test pre korištenja žičare ili ski-lifta.

Potvrdio je ovo i austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), koji je saopštio i da će stanovnici austrijske pokrajine Tirol od petka morati imati negativan test na korona virus da bi mogli putovati van nje.

On je napomenuo da je Austrija nakon Nemačke i Belgije takođe potvrdila nova pravila na svojim državnim granicama. Danas se Evropska komisija oglasila saopštenjem u kome je između ostalog navedeno da bi trebalo odustati od zatvaranja granica unutar EU, ali to ‘upozorenje’ nije promenilo odluke Nemačke, Belgije i Austrije.

-“Iako smo počeli sa delimičnim popuštanjem mera unutar naše zemlje, na granicama moramo provoditi veća ograničenja i oštrije kontrole svih koji dolaze u Austriju. Prema uredbi, koja je stupila na snagu prošle srede, svi koji ulaze u Austriju moraju imati negativan antigenski ili PCR test, te je i pored toga obavezan desetodnevni karantin nakon ulaska u zemlju. Taj karantin se može prekinuti, nakon pet dana izolacije, ponovnim testiranjem, naravno ukoliko test bude negativan. Takođe, pre ulaska u Austriju, svaki putnik je dužan da prethodno izvrši onlajn (online) registaciju, zatim da je isprinta i uz negativan test istu pokaže policiji na granici. Napominjem da nova uredba obavezuje sada i prekogranične radnike na tu registraciju, ali i negativan korona test, koji moraju raditi jednom nedeljno. Policija će, uz podršku vojske, nadgledati provođenje novih propisa. Od 19. februara, svi stanovnici austrijske pokrajine Tirol moraju imati negativan test na korona virus da bi mogli putovati van nje.”, – rekao je Kurc i posebno pozvao vlasti Tirola da urade sve što je potrebno kako bi sprečili širenje novog soja virusa.

Na pitanje do kada će nove mere važiti, Kurc je rekao da ‘odgovor na ti pitanje trenutno ne može dati’, ali ‘da očekuje stabilizaciju situacije najkasnije oko Uskrsa’.

-“Veći broj slučajeva novog, zaraznijeg, dosta opasnijeg i smrtonosnijeg južnoafričkog soja virusa potvrđen je u Tirolu. Najveći broj tih slučajeva evidentiran je istočno od Insbruka, i predstavlja trenutno najveće žarište tog soja korona virusa u Evropskoj uniji. Moramo biti veoma oprezni”, – rekao je Kurc.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!