Radio Bambi

U Bijeljini sve više životno ugroženih!

Bijeljina je danas ponovo prvi grad u Srpskoj po broju novozaraženih virusom korona. Na lečenju u Kovid bolnicama je 119 bolesnika. Dve trećine obolelih je sa teškom kliničkom slikom, a više od tridesetoro je životno ugroženo, među kojima ima i mlađih osoba. Na respiratoru je devetoro pacijenata. Većina bolesnika je na kiseoničkoj terapiji.

-“Sve je više bolesnika koji su životno ugroženi zbog komplikacija koje izaziva COVID-19. Sve više pacijenata nam dolazi na prijem sa teškom kliničkom slikom, među kojima je dosta mlađih osoba. Ovo stanje nas upozorava da moramo biti još spremniji za naredni period”, – saopšteno je nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Još jednom je upućen apel svim institucijama i građanima da pokažu jedinstvo i odgovornost u ovim kriznim vremenima, te da se striktno pridržavaju propisanih mera zaštite – obavezno nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovna higijena ruku.

U današnjem saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 1.344 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 516 osoba u Republici Srpskoj. Radi se o 293 muških i 223 ženskih osoba od kojih je 72 mlađe, 318 srednje i 126 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta, 101 osoba je iz Bijeljine, 44 iz Banjaluke, 31 iz Sokoca, 27 iz Trebinja, po 26 iz Zvornika i Pala, 21 iz Istočne Ilidže, 17 iz Doboja, po 16 iz Višegrada i Gradiške, 14 iz Istočnog Novog Sarajeva, 13 iz Lopara, 12 iz Кotor Varoša, 11 iz Prijedora, po 10 iz Gacka, Mrkonjić Grada, Ugljevika i Foče, po devet iz Laktaša i Modriče, osam iz Teslića, po sedam iz Srpca i Šamca, po šest iz Dervente iz Han Pijeska, pet iz Šipova, po četiri iz Bratunca, Vlasenice, Кneževa, Кozarske Dubice, Čajniča i Čelinca, tri iz Rudog, po dve iz Broda, Milića, Nevesinja, Novog Goražda i Prnjavora i po jedna iz Istočnog Starog Grada, Jezera, Кalinovika, Novog Grada, Srebrenice, Trnova i Кupresa.

U poslednja 24 časa, Institutu je prijavljeno još 26 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o 19 muškaraca i sedam žena, srednje i starije životne dobi, od kojih je jedna osoba bila starosti 31 godinu. Iz Banjaluke je osam osoba, iz Bijeljine pet, Prnjavora i Vlasenice po dve osobe i po jedna osoba iz Zvornika, Broda, Lopara, Mrkonjić Grada, Modriče, Doboja, Trebinja, Šamca i Dervente.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 24.071 slučaj virusa korona, a preminulo je ukupno 639 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Ukupan broj hospitalizovanih je 1.227, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 15.170 osoba, a nadzor je završen kod 78.444 osobe.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testirano 3.574 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 1.120 pozitivno na SARS-CoV-2.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 18.442 pacijenta pozitivna na korona virus. Zavodu je u protekla 24 časa prijavljen još 21 preminuli pacijent sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona.

Do sada je u FBiH preminulo ukupno 1.065 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona (710 muškaraca i 355 žena).

U FBiH je i dalje na snazi ograničenje kretanja, odnosno policijski čas od 23:00h-05:00h. Što se tiče okupljanja, u zatvorenom i na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje maksimalno 30 osoba, uz obavezno poštovanje propisanih mera (maska i distanca). Na verskim obredima, venčanjima i drugim porodičnim slavljima dozvoljeno je maksimalno okupljanje 30 osoba.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!