Radio Bambi

U napadu na Novom Zelandu 49 poginulih!

U napadu na dve džamije u gradu Krajstčerč (Christchurch) na Novom Zelandu, tokom ‘Džuma-namaza’ (muslimanske molitve koja se obavlja isključivo petkom), poginulo je najmanje 49 osoba, a još toliko je lakše i teže ranjeno. Krajstčerč je najveći grad Južnog ostrva Novog Zelanda i treći po veličini u državi.

Prema rečima očevidaca, belac sa kacigom ili šlemom na kome je bila namontirana kamera, i u vojničkoj jakni, počeo je da puca u džamiji u predgrađu Linvud, gde se u tom trenutku nalazilo oko 300 ljudi. On je sve vreme prenosio napad uživo na društvenim mrežama.

Napadač je identifikovan – ​to je Brenton Tarant (BrentonTarrant) /28/, državljanin Australije. Australijski premijer Skot Morison izjavio je da je ‘napadač državljanin Australije’ i dodao ‘da je poznat kao ekstremista, desničar i nasilni terorista’.

Pored njega, policija je uhapsila još dva muškarca i jednu ženu koji se dovode u vezu sa napadom, a ceo slučaj je okarakterisan kao ‘terorizam’.

Direktan prenos napada počeo je kada se napadač dovezao do džamije ‘Al-Nur’ i parkirao automobil. Na snimku se vidi veća količina oružja i okvira municije, kao i kante sa benzinom. Pre napada Tarant je objavio manifest od 37 strana, u kojem je on sam ovaj čin nazvao ‘terorističkim napadom’.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern opisala je ovu tragediju kao najmračniji dan u istoriji njene zemlje. Ona je dodala da je ‘teroristički napad bio dobro isplaniran’.

Policija je otkrila da su na oružju napadača pronađeni natpisi na srpskom, ruskom, bugarskom, nemačkom i drugim jezicima, a koji se odnose na razne istorijske ličnosti koje su se borile protiv prodiranja islama u Evropu.

Između ostalih natpisa, na okvirima municije i pučkama  je ispisano i:

“Marko Miljanov Popović” – (1833-1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa, vojvoda iz plemena Kuči, istaknuti borac brotiv Turaka;

“Stefan Lazar” – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar;

“Bitka na Ivankovcu” – Ivankovac je brdo kod Ćuprije, na desnoj obali Velike Morave, na kojem su se 18. avgusta 1805. godine ustanici u Prvom srpskom ustanku sukobili sa turskom vojskom;

“Bajo Pivljanin”, – Bajo (Nikolić) Pivljanin (1630. – 1687.) je bio čuveni hajdučki harambaša iz Pive. Kao hajdučki poglavica čuvao je bokokotorski kraj od naleta Turaka. Život je izgubio u jednoj od bitaka sa Osmanlijama, na Vrtijeljci pored Cetinja; 

“1683. godina” – to je godina kada je vojska Osmanskog cartstva okupirala Beč. Tom bitkom je prekinuto napredovanje Turaka u Evropu.

Na oružju i okvirima municije su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom istorije borile protiv prodora islama u Evropu.

Kako se navodi, Tarant je objavio pre napada i da mu je jedan od uzora bio Anders Brejvik koji je 2011. godine pobio 77 ljudi.

Policija je pokrenula detaljnu istragu o celom slučaju, a napad je zvanično proglašen terorističkim.

-“Svi snimci koje je zabeležila kamera montirana na šlemu teroriste se detaljno analiziraju. Na snimku se jasno vidi kako on nemilosrdno upada u džamije i ubija ljude na molitvi. Mogu se videti tela kako leže na zemlji, a onda i on koji da bi bio siguran da su mrtvi ispaljuje u njih još metaka. Krvnik je ceo napad snimao i prenosio uživo na ‘Fejsbuku'”, – prenose svetski mediji reči neimenovanog izvora iz policije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!