Radio Bambi

Želimo da auto-put bude blizu centra Bijeljine! (Video)

Na današnjem sastanku predstavnika lokalne zajednice regija Semberija, Majevica i grada Zvornik, usaglašen je zajednički stav oko trase auto-puta Beograd-Sarajevo. -“Trasa auto-puta Beograd-Sarajevo treba da prolazi nekoliko kilometara od centra Bijeljine, te da poveže puteve za Ugljevik i Zvornik, a istovremeno spoji putni pravac prema Bogatiću i Šapcu, na Pavlovića putu”, – zaključeno je na sastanku.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je trasa koju predlaže Bijeljina nešto dalja od one koju traži Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske – da ide severnom stranom grada. On je napomenuo da predlog resornog ministarstva nije dobar za Bijeljinu jer udaljava grad, kao i Ugljevik, Lopare, Zvornik, a onda je teško spojiti auto-put sa Pavlovića putem.

-“Ovaj predlog, za koji smo dobili saglasnost privrednika Bijeljine i danas načelnika opština u okruženju, jeste nešto skuplji, ali je prihvatljiva varijanta i očekujemo da će biti usvojena”, – rekao je Mićić nakon sastanka sa načelnicima opština Lopare – Radom Savićem i Ugljevik – Vasilijem Perićem, te stručnim savetnikom gradonačelnika Zvornika – Milojem Јovićem.

On kaže da postoje različita mišljenja kuda bi trebalo da ide trasa auto-puta koji će spajati Beograd, Bijeljinu i Brčko sa Sarajevom i Banjalukom, ali da treba izabrati najbolje rešenje, poštujući i stavove Vlade Srbije da ne mogu biti menjane tačke na Savi, na Rači.

-“Naravno, ne može se menjati ni prostorni plan Brčko distrikta. Te dve tačke su nepromenjive. Zahtev Srbije je i da u taj auto-put mora biti spojen Pavlovića put prema Badovincima i Šapcu”, – rekao je Mićić.

On je naglasio da će ovaj auto-put razviti privredu cele regije i otvoriti je prema Srbiji, EU i na drugoj strani prema Sarajevu i Banjaluci, te dodao da će aktivnosti na dogovorima o ovom pitanju biti nastavljene.

-“Predložili smo ovo rešenje i pripremamo ga za Skupštinu grada, nakon što se dogovorimo sa Vladom Srpske i resornim ministarstvima za prostorno uređenje i saobraćaj i veze”,- rekao je Mićić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je da treba podržati predlog Bijeljine koji se poklapa sa prostornim planom Republike Srpske. On je istakao da će izgradnja auto-puta dati ogroman doprinos ekonomskom razvoju celog kraja. -“Kad se već gradi auto-put koji će imati takav značaj potrebno je pronaći najbolje rešenje, u interesu svih građana regije”, – rekao je Perić, ističući da će, ukoliko bude usvojen ovaj predlog, biti moguće zadržati stanovništvo na ovim prostorima.

Stručni savetnik gradonačelnika Zvornika Miloje Јović, rekao je da Zvornik podržava predlog Bijeljine za koji očekuje da će biti prihvaćen.

Predlog gradonačelnika Bijeljine da postojeća trasa auto-puta bude iskorištena kao buduća podržava i načelnik Lopara Rado Savić. -“To će doneti korist stanovništvu Semberije i Majevice, za veliki deo opštine Lopare, Priboj, Puškovac, Tobut i Peljave, odnosno taj deo opštine koji gravitira ovom pravcu. Ovo će biti put koji će olakšati život”, – rekao je Savić nakon sastanka.

Pogledajte video prilog bijeljinske ‘NTV Arena’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!