Radio Bambi

U Srbiji ukinuto vanredno stanje, ovo su pravila!

Posle 53 dana ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, ali se borba sa korona virusom (COVID-19) nastavlja. Do sada je zabeležen 9.791 slučaj zaraženih, a 203 osobe su preminule od posledica infekcije. U Srbiji se život polako vraća u normalu, ali su neke vanredne mere ostale na snazi.

Jutros u 05:00h završen je poslednji policijski čas u ovoj epidemiji. Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije korona virusa.

To znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe. Stariji od 65 godina mogu da se kreću bez ograničenja, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od sutra, za početak namenjen samo zaposlenima. Od ponedeljka 11. maja, deca se vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima. Fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja.

Škola ostaje ‘onlajn’, nema bioskopa i pozorišta. Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, poput zagrljaja i rukovanja. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Privatne zabave i slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena tek od 15. juna.

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija blizu pobede nad korona virusom.

Epidemiolog Predrag Kon i dalje smatra da je gradski prevoz najrizičniji zbog širenja zaraze, kao i da bi cenu zaštitnih maski i opreme trebalo ograničiti. Na konferenciji za medije na kojoj su učestvovali članovi kriznog štaba istaknuto je da se nastavlja sa razvijanjem kolektivnog imuniteta, a uslov za odjavu epidemije biće 28 dana bez novih slučajeva.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, izjavila je za RTS da se sada polako svi vraćaju svakodnevnim aktivnostima, ali da bi i dalje trebalo da se ponašaju u skladu sa merama. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i rukovodilac posebnog Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, rekao je za RTS da se život polako vraća u normalu, ali da situacija i dalje mora da se prati. Detaljnije u dva video snimka ispod teksta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!