Radio Bambi

U utorak nova odluka BiH o granicama!

BiH je svoje granice nakon blokade usled pandemije korona virusa otvorila bez ograničenja za susedne zemlje Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku još 1. juna. S druge strane, isto su prema BiH postupile i ove zemlje, ali nakon 18, odnosno 24 dana, Crna Gora i Hrvatska odlučile su ponovo uvesti ograničenja za ulazak iz BiH u svoje zemlje.

U Crnu Goru i Hrvatsku građani BiH ne mogu bez PCR testa, ili dvonedeljnog karantina.

Srbija nije menjala odluku i jedino (pored Albanije) sa BH pasošem nesmeteno i bez ograničenja može se trenutno putovati u tu zemlju.

Što se tiče otvaranja EU/Šengen granica za treće zemlje, među kojima je i BiH, Evropska komisija je dala preporuku da to bude realizovano od 1. jula. Ipak, o tome će odlučivati svaka zemlja zasebno.

Svi koji su poreklom iz BiH na privremenom radu u zemljama EU/Šengena mogu ući u BiH samo ukoliko poseduju pasoš ili ličnu kartu BiH.

Svi koji imaju BH pasoš i urednu prijavu boravka ili radnu dozvolu u zemljama EU/Šengena, mogu ući u zemlje EU/Šengena.

Hoće li BiH uvesti recipročne mere prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, hoće li dozvoliti ulazak strancima na svoju teritoriju, pitanja su na koja će odgovor biti konačno poznat u utorak (30.juna), za kada je zakazana sednica Saveta ministara.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija ranije je izjavio da se pažljivo i pravilno upravljanje granicom pokazalo kao vrlo bitno za vreme pandemije korona virusa (COVID-19).

-“Kada je reč o EU pratimo ono što govore epidemiolozi, ali i ono što radi EU. Nije realno otvaranje granica sa EU pre kraja šestog meseca”, – rekao je Tegeltija polovinom ovog meseca.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH ne žele ništa konkretno reći o granicama pre održavanja sednice Saveta ministara.

-“Na toj sednici ćemo zauzeti pozicije, odnosno odrediti mere u odnosu na sve zemlje, pa i one u okruženju. Sve opcije su otvorene, sve opcije su na stolu. Nisu isključene ni recipročne mere. Uglavnom, 30. juna moramo dogovoriti kako će izgledati dalje otvaranje ili zatvaranje granica i koje mere ćemo dalje primenjivati”, – izjavila je danas ministarka inostranih poslova Bisera Turković.

Austrija, Francuska i Italija su saglasne da bi se granice u oba smera sa trećim zemljama trebale otvoriti 1. jula.

U Nemačkoj su podeljena mišljenja, jedni smatraju da to treba učiniti u prvoj polovini jula, dok tamošnja medicinska struka predlaže da se to ne čini do 31. avgusta.

Švajcarska je saopštila da bi se normalizacija dvosmernog putovanja između te zemlje i trećih zemalja mogla ponovo uspostaviti 6. ili 8. jula, a možda i ranije ukoliko se proceni da je epidemiološka situacija u tim zemljama zadovoljavajuća.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!