Radio Bambi

U Australiji uhapšena Romana Panić!

Naša pevačica Romana Panić (45) koja već više od četiri godine nije aktivna na sceni, uhapšena je u Australiji i biće iza rešetaka najmanje dva meseca. Prema pisanju portala “9news” srpski turisti Filip Mrkajić (40), agent za nekretnine i Romana Panić (45), pevačica, koristili su “sofisticirani sistem” za snimanje ljudi koji koriste bankomate, za krađu detalja i bankovnih kartica.

Oni su u martu i aprilu ove godine na tri bankomata u Brizbejnu (Brisbane) pričvrstili uređaje za snimanje i krađu podataka.

-“Oni su u Australiji boravili kao turisti kada su zapali u probleme sa novcem i onda su smislili plan kako da napune novčanike. Prikupili su bankovne podatke 35 osoba”, – izjavio je sudija Okružnog suda u Brizbejnu Pol Smit (Paul Smith).

Policija je pretresla stan u Spring Hilu (Spring Hill) u kome su boravili Mrkajić i Panićeva u aprilu, a nakon što su tehničari pronašli uređaje na bankomatima u Kelvin Groveu i Kanon Hilu (Cannon Hill). Pretresom stana pronađeno je 23.500 dolara obeleženog novca, uređaji za skeniranje kartica, specijalne kartice za skladištenje podataka, snimci klijenata na bankomatima, arhiva ličnih podataka o bankarstvu za klijente u tim bankama i alati za instaliranje dodatnih uređaja.

Policajci su otkrili da je Mrkajić prvo sam odlazio u izviđanje bankomata, pre nego što bi se dva dana kasnije vraćali zajedno noseći bejzbol kape, rukavice i zaštitne maske, kako bi postavili opremu za krađu podataka. Kamere su snimale lične identifikacione brojeve klijenata koji koriste bankomat, dok su čitači kartica sa magnetnom trakom ‘skidali’ brojeve kartica.

Policija je u saopštenju navela da je sve ovo bilo jako dobro planirano i osmišljeno, te da je u pljački korišćena visoka tehnologija i najmodernija oprema.

-“Bio je toliko dobro urađeno i toliko je oprema bila sofisticirana da su uređaji ostali neotkriveni tokom dužeg perioda”, – kažu iz policije.

Filip Mrkajić je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, a Romana Panić za 16, što im je uzeto kao olakšavajuća okolnost.

Pored toga što će morati da vrate novac, oni će provesti i neko vreme u zatvoru. Mrkajić je osuđen na 14 meseci, uslovno će biti pušten posle tri meseca, a Romana Panić je osuđena na 12 meseci zatvora, a biće puštena uslovno posle dva meseca zatvorske kazne.

Oboje su na ove presude podneli žalbe, ali one su odbijene.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!