Radio Bambi

Učenice u Brčkom napravile robote! (Video)

Učenice brčanske Desete osnovne škole oživele su robote. Za tu ‘operaciju’ bilo im je potrebno 40 minuta, a programiranje im je kažu bilo pravi izazov. Robote su naučile ne samo da se kreću po zadanoj putanji, nego i da menjaju brojeve.

Sve je deo projekta ‘Sparkreatorica’, kojeg finansira američka amasada. Cilj mu je promocija robotike, pre svega, među devojčicama.

Deseta osnovna škola, jedna je od 20 u BiH koja je na osnovu ranijih uspeha iz ove oblasti stekla pravo da u njemu učestvuje.

-“Ovi uslovi sad u odnosu na druge škole u Brčko distriktu i druge škole u BiH su neuporedivi. Sad imaš deset robota. To je minimalna skupina od deset dečaka i devojčica, plus neka oprema koju smo ranije nabavili. Znači jedna velika grupa može raditi”, – rekao je Mateo Banović, nastavnik tehničke kulture i informatike u Desetoj OŠ Brčko distrikta.

Da bi roboti ostali u vlasništvu škole, učenice moraju da ispune samo jedan uslov – da se plasiraju na državno takmičenje iz robotike. Poručuju da će ne samo učestvovati, nego i pobediti. Pogledajte video prilog ATV-a.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!