Radio Bambi

Zajednička izjava tri člana Predsedništva BiH!

Srpski član Predsedništva BiH (P BiH) Milorad Dodik, bošnjački član Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić, uputili su zajedničku poruku građanima. Možda vam deluje neverovatno, ali je istinito, sva trojica su potpisali ovu poruku i stoje iza svega što u njoj piše.

Istu vam u nastavku prenosimo u celosti.

Poštovani građani,
Broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je odneo i prve ljudske živote. Porodicama preminulih izražavamo iskreno saučešće. Epidemija korona virusa u našoj zemlji još nije dostigla vrhunac.

Pred nama su teški dani.

Situacija je vanredna i zahteva odlučne mere, kako bismo izbegli katastrofalne posledice kojima svedočimo u nekim drugim zemljama.

Svi nivoi vlasti u BiH preduzeli su i preduzimaju sve što je neophodno u cilju da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi. To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se preduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar. Vlade na svim nivoima, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažovani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje korona virusa. Na tome im čestitamo.

Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovek ne pokaže vlastitu odgovornost. I prema sebi, i prema članovima svoje porodice, i prema drugim ljudima. Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo. Apsolutna većina vas to čini, i zbog toga vam se mi, članovi P BiH, zahvaljujemo.

Ipak, i dalje ima onih koji neodogovorno krše propisane mere. Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo nadležne institucije da to bez odlaganja učine, u skladu sa važećim zakonima.

Svesni da se svaka država suočava sa problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu preduzimamo sve što je potrebno da obezbedimo pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao naš zadravstveni sistem. Na tome rade i drugi nivoi vlasti i institucije. Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, sa brojnim prijateljima razgovaramo, sve na osnovu potreba koje su iskazale naše medicinske institucije. BiH i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći naših prijatelja, a to ćemo svakako znati ceniti.

Podržavamo i napore koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava.

Poštovani građani,

Pozivamo vas da imate poverenje u institucije sistema, da pratite njihove naredbe i upute i pridržavate se propisanih mera.

Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uslov da savladamo izazov s kojim smo suočeni.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!