Radio Bambi

Zbog neisticanja zastave Srpske, Dodik napustio sastanak!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas sastanak sa delegacijom Saveta za sprovođenje mira (PIC). Kao razlog napuštanja sastanka naveo je da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer u sali u kojoj se održavao sastanak, pored zastave BiH, nije bila istaknuta i zastava Republike Srpske.

-“Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH, želim da se ovde nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Želim da vas podsetim da je BiH po ustavu državna zajednica sastavljena od dva entiteta, a Republika Srpska je njen deo i prema tome zastava mora da bude istaknuta. Pošto ti uslovi nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim da vas pozdravim, došao sam da vidite da ne stvaram problem. Јa ću vas pozdraviti i spreman sam sa vama na razgovor bilo gde. Јa sam u susednoj kancelariji”, – rekao je Dodik delegaciji Saveta za sprovođenje mira i nakon toga napustio salu.

-“Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik napuštanjem današnjeg sastanka sa delegacijom Saveta za sprovođenje mira, pokazao je da insistira na poštovanju i uvažavanju Republike Srpske”, – rekao je Srni portparol ‘SNSD-a’ Radovan Kovačević.

-“Njegova i poruka nas iz Republike Srpske je sasvim jasna. Tražimo poštovanje Republike Srpske, uvažavanje njenih simbola koji su u skladu sa Ustavom, zakonom i ukoliko ne postoji poštovanje za naše simbole, ne postoji ni poštovanje za Republiku Srpsku, a onda nismo ni mi dužni da poštujemo bilo šta drugo u BiH”, – rekao je Kovačević.

On je dodao da poruka da je zastava Republike Srpske nepoželjna znači da je Republika Srpska nepoželjna, što znači da neko ne želi Republiku Srpsku u BiH.

-“Tu poruku veoma dobro razumemo i u skladu sa njom ćemo da delujemo”, – istakao je Kovačević.

On je napomenuo da je Dodik u Sarajevu ponudio da se radi na jačanju suvereniteta BiH u smislu da se konačno završi mandat visokog predstavnika i da strane sudije napuste Ustavni sud BiH, a da predstavnici naroda u BiH počnu samostalno da donose odluke.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!