Radio Bambi

Zbogom Petrući, počivaj u miru!

Poznati komičar, glumac i nekadašnji član čuvenog ‘Indexovog pozorišta’, Branislav Petrušević Petrući (64), koji je preminuo iznenada 9. novembra, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. Njegovi najbliži nisu mogli da zaustave suze i da se pomire sa bolom zbog gubitka supruga, oca, prijatelja, velikog glumca i komičara čiji će rad nastaviti da živi i nakon njegove smrti i čija će slava trajati večno.

Članovi legendarnog “Indexovog pozorišta”, programa na radiju u kom je Petrući izgradio karijeru, takođe su se oprostili od svog prijatelja i kolege. Dugogodišnji urednik i pisac ovog urnebesnog programa Saša D. Kovačević održao je govor u kapeli. Najneutešniji bili su Petrućijeva udovica Nada, kao i sinovi Marko i Mateja.

Na komemoraciji, o njegovom životu pričao je najbliži saradnik Dragoljub Ljubičić Mićko koji je otrkio da Petrući neke želje nije ispunio.

-“Na kraju, iako mu se nije ispunila želja da studira glumu, to nije bilo presudno. On je bio rođeni glumac i to glumac koji nije bio dovoljno iskorišćen i dovoljno prepoznat kao glumac. Njegove imitacije su bile suviše atraktivne i zasenile su karakternu glumu koju je on i te kako umeo da donese, I na kraju, ubeđen sam da je to što je ipak najviše uživao u tome, da nasmeje ljude i u tome je uspeo. Hvala mu na svemu”, – rekao je Mićko Đuričić.

Petrušević je rođen 1955. godine. Karijeru je započeo na radiju. Na Prvom programu Radio Beograda bio je saradnik u emisijama Vreme sporta i razonode i Radio sport. Na radiju je zajedno s kolegama stvarao i ‘Indexovo radio pozorište’. Teme su im na početku bile studenti i gazdarice, a od 1981. godine počeli su raditi vruće političke, ozbiljne emisije.

Bili su i zabranjivani tokom devedesetih, praćeni od strane ‘Službe’, ali nisu posustali u nameri da kritikuju režim Slobodana Miloševića. Ali, to su tako vešto radili, da mnogi nisu ni shvatili da je to što ‘Indexovci’ rade zapravo kritika. Proslavio se na daskama koje život znače u šest pozorišnih predstava ‘Indexovaca’, sa Mićkom, Bićkom i ostalim kolegama, ali i kasnije, nakon raspada ‘Indexovaca’ u još nekoliko predstava sa drugom ekipom. Godine 1984. glumio je u filmu Moljac u režiji Miće Miloševića.

U martu ove godine, obeležio je 40 godina rada i tom prilikom u Kombank dvorani izveo je stend-ap šou Vremeplov. Kao član ‘Indexovog pozorišta’ dobio je Oskar popularnosti.

Branislav je završio Fakultet organizacionih nauka u Beogradu. U Elektronsko-računarskom centru RTS-a bio je zaposlen do 2003. godine.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!