Radio Bambi

Da li ljudsko telo ima stalnu temperaturu?!

Od davne 1851. godine normalnom telesnom temperaturom smatra se 37°C. Ipak, kasnija medicinska istraživanja su dokazala da ljudsko telo nema stalnu temperaturu, te da ona varira u zavisnosti od godina, doba dana i aktivnosti koje obavljate. Umesto tvrdnje mnogih da je normalna telesna temperatura 37°C, tačnije je opisati normalan raspon telesne temperature – između 36,1°C i 37,2°C.

Nemački stručnjaci su uočili odstupanja u telesnoj temperaturi u zavisnosti od godina i pola i došli do otrkrića da se normalna telesna temperatura bolje opisuje kao raspon.

Temperatura može varirati između pojedinaca, gde su neki članovi porodice, na primer, stalno ‘topliji’ od drugih. To nije nužno loše. Normalni raspon za većinu ljudi je između 36,1°C i 37,2°C. Promena telesne temperature može se povezati s poboljšanjima ljudskog zdravlja i starosnom dobi, jer je telesna temperatura pokazatelj brzine metabolizma.

Stručnjaci kažu da žene mogu imati i različite temperature tokom mesečnog menstrualnog ciklusa i ističu mnoge druge činioce koji mogu uticati na temperaturu.

U proseku su deca obično nešto ‘toplija’ od odraslih, a stariji od 65 godina su ‘hladniji’. Vežbanje, hidratacija i odeća takođe će uticati na vašu temperaturu.

Telesna temperatura pada noću tokom spavanja i povećava se tokom dana. Najniža temperatura je oko 4 časa ujutro, a najviša u 17 časova. Do porasta temperature dolazi zbog povećanog kortizola (hormona stresa) u telu kroz dan. Drugi faktor može biti hrana, koja obično malo povećava temperaturu nakon obroka.

Visoka telesna temperatura jedan je od prvih simptoma bolesti.

Svaka temperatura viša od 37,2°C stvara probleme vašem organizmu, a ukoliko raste i više, onda morate da se obratite lekaru. Svako povećanje telesne tempretaure može biti opasno, a ona od 38°C smatra se groznicom za odrasle. Deca mogu osećati groznicu i sa nešto nižim temperaturama. Groznica je pokazatelj da se vaše telo bori protiv infekcije i uobičajen je odgovor na mnoge vrste virusa i bolesti. Često je povezana s drugim simptomima poput glavobolje, umora, bolova u telu i znojenja.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!