Radio Bambi

Od naredne godine ovo je u Nemačkoj zabranjeno!

Nemačka je odlučila da zabrani prodaju plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, štapića za uši, posuda za hranu za jednokratnu upotrebu i plastičnih držača balona. Berlin time sprovodi direktivu Evropske unije (EU) za smanjenje količine plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu.

Nemačka vlada je pristala da do 3. jula 2021. godine, prestane prodaja plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapića za mešanje pića i držača balona, kao i šolja i kutija od polistirena.

Ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce je rekla da je to deo napora da se svi odviknu od “kulture bacanja”. Oko 20 odsto smeća u parkovima i na drugim javnim mestima čini plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena. Potrebne su decenije da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u telima riba, ptica i drugih životinja.

Polistiren je jedan od najviše korišćenih plastičnih materijala i godišnje se proizvodi nekoliko milijardi kilograma. Taj materijal se korsiti za ambalažu za pakovanje, boce, poklopce i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu.

Inače, Nemačka je jedna od “najzelenijih” članica EU i posebnu pažnju posvećuju podizanju svesti građana o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!