Radio Bambi

Austrija izdala upozorenje za putovanja na Balkan!

Sezona godišnjih odmora je na početku, a sa njom se povećava i želja za putovanjem. Mnoge zemlje apeluju na svoje građane da odmor provedu kod kuće. Ako i moraju putovati, savetuju da to bude kratko, najbolje na produženi vikend u neku susednu zemlju. Iz zemalja EU/Šengena može se putovati u treće zemlje ukoliko posedujete i državljanstvo zemalja u koje putujete.

Međutim, Austrija bi to mogla uskoro zabraniti, piše “Kronen Zeitung”.

Pandemija korona virusa (COVID-19) nije završena, a broj zaraženih u pojedinim mestima naše regije veći je nego u prethodnim mesecima. Zbog povećanog broja novoinficiranih, Austrija je danas izdala zvanično upozorenje o putovanju u zemlje Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg), ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober (Rudolf Anschober), ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer (Karl Nehammer) i ministarka za integraciju Suzana Rab (Susanne Raab), danas su na zajedničkoj konferenciji za štampu istakli da je opasno putovati na Zapadni Balkan zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

-“Upozorenje o putovanju izdato je za Srbiju, BiH, Kosovo, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. U Austriji već postoje slučajevi korona virusa koji su registrovani kod osoba koje su nedavno boravile u nekoj od navedenih zemalja”, – rekao je Šalenberg.

-“Mnogi Austrijanci i oni koji žive i rade u Austriji imaju porodične korene u ovim zemljama. Mi to razumemo, ali upozorovamo da se putovanja u zemlje vašeg porekla odlože za neka bolja vremena. Znamo da se radi o velikom broju ljudi, ali moramo se uozbiljiti i biti odgovorniji i prema sebi i prema drugima”, – poručeno je na današnoj konferenciji.

Upozorenje o putovanju potencijalno pogađa pola miliona ljudi. Prema zvaničnim statističkim podacima Austrije, 530.000 ljudi u toj zemlji je sa prostora bivše Jugoslavije.

Na današnoj konferenciji je poručeno i da se Austrija protivi jučerašnjoj odluci EU o otvaranju granica za treće zemlje poput Srbije i Crne Gore.

-“Austrija se protivi ovoj odluci EU i još jednom upozoravamo sve građane Austrije da ne putuju u treće zemlje. Teši nas što je ova odluka EU zapravo preporuka, te što nije obavezujuća, a nama, kao i ostalim članicama EU ostavljena je mogućnost da sami procenimo kako ćemo se ponašati prema kojim zemljama po pitanju ograničenja putovanja”, – naglasio je Šalenberg.

Ukoliko ovo upozorenje ne bude dovoljno, zvaničnici su poručili da nije isključeno ponovno uvođenje zabrane putovanja u treće zemlje.

Danas je saopšteno i da svi koji se vraćaju u Austriju iz BiH, Srbije i ostalih trećih zemalja po povratku u Austriju moraju uraditi PCR test ili ići u dvonedeljnu samoizolaciju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!