Radio Bambi

One jedu sve, ali se ne goje! Kako?!

Svi sigurno poznajete mnoge dame koje imaju izuzetnu liniju, ali isto tako znate da one jedu sve. Zaista vole bogatu hranu, uživaju u slatkišima i vinima, ali njihov hedonistički način života ne stvara višak kilograma!

Kako?!

Stvar je u navikama. Na primer, umesto da pojedu hamburger u tri zalogaja, one stvarno uživaju u hrani. I one i te kako uživaju u hlebu, puteru, mesu, raznim gurmanlucima, ali i dalje ostaju vitke i zavodljive.

Kako uspevaju u tome, otkrivamo u nastavku. Radi se o trikovima koji uopšte nisu komplikovani i već danas možete da počnete da ih praktikujete.

1. Uvežbajte umerenost

One sigurno neće odbiti krišku torte ili neki drugi desert, ali ove žene znaju šta znači jesti umereno. Umesto da uzmu komad od skoro pola kilograma, uzeće manje parče. Takođe će se pobrinuti da ostanu svesne koliko su slatkiša pojele tokom dana, ali će se možda i odreći opcije deserta za večerom ili za ručkom sledećeg dana.

2. Jedite za stolom

Previše često mnogi od nas završe s jelom ispred televizora ili dok idu na posao, ‘u hodu’, a možda vam se dogodilo i da jedete u autu. Takođe, velika je mogućnost da jedete ispred računara. Žene iz ove priče znaju da je važno sesti i jesti bez ometanja. Kada se usredsredite na hranu, a ne na recimo TV program, shvatićete da jedete mnogo sporije, a onda ćete znati kada vam je dosta.

3. Uživajte u hrani

Jeste li ikada tako brzo pojeli svoju hranu da niste ni shvatili da ste gotovi? Ili još gore – jeste li ikada jeli s toliko ometanja da niste mogli ni da se setite kakvog je ukusa bila hrana? Ključ za izbegavanje prejedanja je sedenje za stolom, ali i uživanje u hrani. Dok jedete, nemojte da vas neko ometa, nemojte gledati u mobilni ili tablet, nemojte da razmišljate o bilo čemu, osim o savršenstvu ukusa hrane koju konzumirate. Ako jedete recimo porciju pomfrita polako, uživajući u ukusu krompirića, ili polako seckate reš pečen stek sa omiljenim sosom i salatom, dok uživate u njegovom mirisu i ukusu, verovatno ćete biti siti i pre nego što pojedete celu porciju.

4. Fokusirajte se na pravu hranu

Nemojte verovati u gotove obroke, čak i ako se reklamiraju kao zdravi. Kupujte samo sveže namirnice (meso, voće i povrće, jogurt, hleb, sir, punomasne mlečne proizvode kojima nisu dodati šećeri umesto masnoća). Što je hrana manje obrađena, to bolje. Zamrznuta hrana takođe nije prijatelj savršene linije.

5. Hodajte što više

Jedu sve, nikada nemaju problema sa viškom kilograma, a ono što vas kod njih dodatno nervira je saznanje da uopšte ne posećuju teretanu. Umesto vežbanja, takve žene uključuju hodanje u svoj svakodnevni život. Izbegavanje prevoza u korist pešačenja, hodanje stepenicama umesto vožnje liftom i šetnja nakon svakog obroka uobičajeni su delovi dana. Tako one ostaju aktivne.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!