Radio Bambi

Ovo nije viđeno skoro 800 godina!

Putanje Jupitera i Saturna krajem decembra će se poklopiti na način koji nije viđen sa Zemlje još od srednjeg veka, kažu astronomi. Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, svi oni koji pogledaju u nebo videće Jupiter i Saturn bliže jedan drugom nego što ih je iko danas živ imao prilike da vidi. Biće to prvi put da se takav prizor pojavi na nebu posle skoro 800 godina.

-“Poravnjanje putanja ove dve planete jako se retko događaju, uglavnom jednom na svakih 20 godina, ali ovo poravnjanje koje će biti vidljivo ove godine izuzetno je retko jer će nam obe izgledati naročito bliske jedna drugoj”, – napominje astronom Patrik Hartigan sa Univerziteta “Rajs” u Hjustonu.

Poslednji put takav prizor je bio vidljiv na noćnom nebu sa Zemlje pred zoru 4. marta 1226. godine.

Približavanje Jupitera i Saturna traje još od leta, ali kada bude dostiglo vrhunac, između 16. i 25. decembra razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca.

-“U noći 21. decembra će izgledati skoro kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za jednu petinu prečnika punog Meseca”, – napominje profesor Hartigan.

Većini posmatrača koji budu na raspolaganju imali teleskop svaka planeta i nekoliko njihovih najvećih satelita biće vidljivi u istom vidnom polju te večeri. Jupiter i Saturn bi trebalo da budu vidljivi svim stanovnicima planete ukolikiko noć bude vedra. Najbolja vidljivost će biti sat vremena po zalasku Sunca – kada će se planete ukazati nisko na zapadnom nebu.

Biće vidljivije onima koji su bliži Ekvatoru.

Svi koji budu propustili ovu astronomsku pojavu, imaće još jednu priliku 2080. godine. Nakon te godine, naredna prilika će se ukazati tek posle 2400. godine.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!